Nogomet
193

Standard pobijedio Željezničar 2:1, odluka o putniku u play-off pada na Koševu

Piše: Edin Isanović
(Foto: Damir Hajdarbašić)
Standard je večeras u Liegeu pobijedio Željezničar u okviru prve utakmice 3. pretkola Evropske lige. Belgijski tim slavio je 2:1. Domaćima je u potpunosti pripalo prvo, a gostima drugo poluvrijeme. Od početka je Standard krenuo odlučno sa željom da što prije postigne pogodak. Nametnuli su kombinatoriku i širenjem linija, stvarali su šanse.

Igrao se 7. minut kada je De Sart prebacio gol Plavih. Već u narednom napadu Badibanga pogađa prečku. Nogometaši Željezničara napravili su nekoliko prekršaja pa je tako Zoran Kokot u 12. minuti dobio žuti karton. Veliki pritisak domaćih urodio je plodom u 16. minuti kada je Kosorić postigao autogol.

Standard dobio bitku na sredini terena

U 18. minuti Bajić je pokušao postići pogodak, ali je golman domaćih Thuram bio brži. Presing Standarda nije jenjavao. Ivan Santini prijeti u 20. minuti. Sjajno se oslobodio Kosorića, ali je bio neprecizan iz dobre pozicije.

Novi uzdasi na tribinama u 22. minuti. Svoj šut isprobao je Badibanga. Pucao je sa nekih 20-tak metara. Lopta odlazi pored gola. Mreža Antolovića ponovo se zatresla u 27. minuti, ali je gol opravdano poništen zbog ofsajda.

Sljedeći put pogodak je bio regularan. Domaći su izveli sjajnu akciju koji je u gol pretvorio jedan od najboljih igrača Standarda - Knockaert.

Nekoliko minuta poslije domaći su mogli po treći put matirati Antolovića, ali je odbrana Željezničara otklonila opasnost.

Igrao se 42. minut kada je Trebel sjajno šutirao sa distance, Antolović odbija loptu u korner. Vodstvom 2:0 domaćih otišlo se na odmor. Standard je dobio bitku na sredini terena, konstantno su stvarali višak na protivničkoj polovini.

Đelmić postigao pogodak nade

U nastavku mnogo bolja igra Željezničara. U 59. minuti gosti su izveli kontranapad, ali je Kokot loše šutirao. Trebel je u 62. minuti dobro pucao, lopta je pogodila prečku. Potom je uslijedio period igre koji je pripao Plavima. U 64. minuti Đelmić prizemnim udarcem sa desne strane pogađa za 2:1 i veliko slavlje navijača tima sa Grbavice.

Nekoliko minuta poslije gosti pogađaju stativu. Nakon toga se najčešće igralo između dva šesnaesterca. Knockaert u 79.minuti pokušava iz slobodnjaka, Antolović je na oprezu.

Željezničar pred kraj meča stvara dvije dobre prilike.U 86.minuti Sadiković šutira, golman Thuram brani. U narednom napadu Bajić pogađa stativu.

Rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Ostalo je 2:1, pa će odluka o putniku u play-off pasti na Koševu za sedam dana.