Nogomet
14

Šta se dogodilo sa rashladnom tehnologijom za SP u Kataru?

Klix.ba
(Foto: EPA)
Prije nego što je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) objavila da će Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru biti održano u zimskom terminu, puno je govora bilo o tehnologiji rashlađivanja stadiona u slučajevima igranja za vrijeme ljeta. Novinar BBC-a John Kelly pita zašto je takmičenje pomaknuto u novembar i decembar ako je ova hvaljena tehnologija tako efektivna?

Podsjetimo, ljetne vreline bile su, uz optužbe za korupciju i problem izrabljivanja radnika, jedna od glavnih tema vezanih uz SP u Kataru, s obzirom da je prosječna temperatura vazduha u junu u Dohi 41 stepen, a može rasti sve do 50. To je daleko od idealnih uslova za održavanje jednog fudbalskog takmičenja, zapravo ti uslovi su opasni po zdravlje.

Ipak, organizatori su poručili da imaju rješenje. Obećali su inovativnu tehnologiju rashlađivanja stadiona na 23 stepena. Britanska firma Arup izgradila je prototip stadiona sa 500 sjedišta da bi demonstrirala kako ovaj sistem funkcioniše. To im je pomoglo da dobiju domaćinstvo, a iako je bilo puno skepticizma u vezi te tehnologije, koja nikad nije korištena u ovakvim uslovima, organizatori SP-a u Kataru su insistirali da neće biti problema.

Katar nastavlja razvoj rashladne tehnologije

Međutim, FIFA se predomislila, odabrala zimske mjesece i stvorila haos velikim evropskim ligama.

Iako im nova tehnologija više neće biti potrebna, iz Katara poručuju da će nastaviti s njenim razvojem. Hassan Al Thawadi, čelnik organizacijskog komiteta SP-a u Kataru, istakao je: "Kadgod SP bude organizovan, mi ćemo nastaviti sa razvojem tehnologije hlađenja".

Upitno je i kada će se to desiti.

Arhitekt John Barrow, koji je dizajnirao stadion Sports City u Dohi, 2011. godine je izjavio da se "uporno bori" da uvjeri organizatore da okončaju planove sa rashladnom tehnologijom, za koje tvrdi da sa aspekta dugoročne održivosti nisu dobro rješenje. I igrači okupljeni u FIFAPro pozvali su na prebacivanje turnira u zimu zbog zdravstvenih i sigurnosnih razloga.

Toplina za hladnoću

Katar je, međutim, ponudio demonstraciju kako se to može postići, iako u znatno manjem obimu. Koristili su solarne panele da prikupe energiju sunca kojom su napajali hladnjak i hladili vodu do šest stepeni. Na taj način su zrak u stadionu držali ispod 27 stepeni. Perforirana sjedišta su hlađena protokom hladnog zraka, a krov se okretao kako bi pružao hlad.

"U principu koristite toplinu za proizvodnju hladnoće", objasnio je Graeme Maidment, profesor sa univerziteta London South Bank. "To je izvodivo, ali će biti veoma skupo i trebat će koristiti mnogo opreme".

Poteškoće se pojavljuju kada je u pitanju ispunjavanje FIFA-inih uslova zaštite okoliša, dodaje ovaj profesor. Stadioni sa aspekta emisije stakleničkih plinova moraju biti neutralni, a to je teško izvodivo s obzirom na svu opremu koja je potrebna za hlađenje.

"Ovo je veliki projekt ali inžinjeri su navikli da se nose sa velikim projektima", poručio je Maidment.

Ipak, izvedivost predloženog sistema hlađenja izgleda nije uvjerio FIFA-u da je ljetni SP poželjan.