Nogomet
205

Šta je moglo biti: Kako bi moderna Jugoslavija dominirala svjetskim fudbalom

Piše: E. B.
Samo će jedna zemlja iz bivše Jugoslavije učestvovati na predstojećem Evropskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj - selekcija Hrvatske.

Novinar portala The News Hub Albinko Hasić u članku pod nazivom "Šta je moglo biti: Kako bi moderna Jugoslavija dominirala svjetskim fudbalom" analizirao je potencijalnu reprezentaciju koju bi činili igrači iz bivše nam zajedničke države, pojačanu sa dvojicom igrača koji nastupaju za neke druge selekcije.

Za mjesto na golu potencijalne selekcije Jugoslavije borili bi se Asmir Begović (Chelsea) i Samir Handanović (Inter Milan).

Konkurenciju u odbrani bi činili Branislav Ivanović (Chelsea), Darijo Srna (Shakhtar), Neven Subotić (Borussia Dortmund), Nemanja Vidić (Inter Milan) i Aleksandar Kolarov (Manchester City).

Vezni red bi, bez sumnje, bio najjači dio tima: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Miralem Pjanić (Roma), Nemanja Matić (Chelsea) i Xhedran Shaqiri (Stoke City).

Napad za koji bi konkurirali Edin Džeko (Roma), Mario Mandžukić (Juventus), Stevan Jovetić (Inter Milan) i Zlatan Ibrahimović (Paris Saint-German) bio bi sigurno nerješiva enigma za svaku protivničku odbranu.

Hasić zaključuje kako bi ova ekipa bila jedan od favorita za zlato na svjetskim i evropskim prvenstvima, a napominje kako bi potencijalni problem nacionalne netrpeljivosti bio brzo riješen, odnosno da ga čak ne bi ni bilo uzevši za primjer veliko prijateljstvo Džeke i Kolarova dok su igrali zajedno u Manchester Cityju.

No, nakon događaja s početka devedesetih, ovo je sve ostalo na domenu teorije.