Pravilnik NS BiH
5

Šta će biti s bodovima protivnika ukoliko NK Čelik bude izbačen iz Premijer lige

K. H.
NK Čelik (Foto: E. M./Klix.ba)
NK Čelik (Foto: E. M./Klix.ba)
Ukoliko do kraja sezone 2019/2020. NK Čelik svojom krivicom ne odigra još jednu utakmicu, onda će automatski biti izbačen iz Premijer lige BiH, a sve utakmice do kraja prvenstva će biti registovane službenim rezultatom 3:0, piše u Pravilniku NS BiH.

Čelik je meč 15. kola Premijer lige BiH protiv Željezničara izgubio službenim rezultatom 3:0 s obzirom na to da Zeničani nisu u produženom i predviđenom roku uspjeli isplatiti neizmirene obaveze, a ukoliko im se to još jednom desi do kraja ove sezone, onda će crno-crveni doživjeti najgoru moguću sudbinu.

U Pravilniku NS BiH piše da jedan tim u toku jedne sezone može maksimalno jednom izgubiti utakmicu službenim rezultatom 3:0, odnosno da se nakon dvije neodigrane utakmice klub izbacuje iz lige, bez obzira na okolnosti.

To znači da se Čeliku do kraja ove sezone ne smije više nijednom desiti da zbog finansijskih problema ne odigra utakmicu te, počevši od narednog meča protiv Zvijezde 09, do koje moraju isplatiti blizu 95.000 KM dugovanja, pa sve do kraja prvenstva, ukoliko se takvi dugovi opet pojave.

U tom slučaju, sve utakmice u kojima je Čelik trebao igrati do kraja sezone bi bile registrovane službenim rezultatom 3:0, a s obzirom na to da je prošao prvi dio sezone, odnosno prvih 11. kola, dosadašnji rezultati Čelika bi ostali važeći.

Ipak, u Zenici se nadaju da će turski investitor Aydin Olgun najdalje do kraja ove sedmice isplatiti dugovanja zbog kojih se klub trenutno nalazi u velikoj krizi i zbog kojih je izgubio meč protiv Željezničara, kao i da se do kraja sezone neće ponoviti takve stvari i da će klub na vrijeme ispunjavati svoje obaveze.

Čelik se nakon 15 odigranih utakmica nalazi na 9. mjestu Premijer lige BiH sa 16 osvojenih bodova, četiri više od Mladosti koja je u zoni ispadanja.