Panika u komšiluku
0

Srbiji prijeti diskvalifikacija UEFA-e

Sarajevo-x.com
Disciplinska komisija krovne evropske fudbalske organizacije UEFA-e pokrenula je istragu o sinoćnjim neredima na stadionu u Genovi, koji su rezultirali prekidom susreta između Italije i Srbije, a prema određenim informacijama reprezentacija susjedne zemlje mogla bi biti suspendovana iz kvalifikacija za EURO 2012.

Sastanak na kojem će biti određena sudbina srbijanskog fudbala bit će održana 28. oktobra, a prema pravilniku UEFA-e ovakvi neredi mogu rezultirati izbacivanjem iz međunarodnih takmičenja.

Komisija će odluku donijeti na osnovu izvještaja delegata Davida Petriashvilija iz Gruzije i glavnog sudije, Škota Craiga Thompsona.

"„Kada dobijemo kompletan izvještaj od strane sudije i delegata, slučaj će biti proslijeđen nezavisnim kontrolnim i disciplinskim komisijama UEFA na razmatranje i izricanje kazni. Moguće kazne mogu da se pronađu u disciplinskom pravilniku UEFA, izdanje 2008. godine, stav 14 i one se kreću od novčane kazne, preko igranja bez prisustva publike do izbacivanja iz takmičenja, bilo aktuelnog ili nekog budućeg“, piše u saopštenju UEFA, prenosi B92.

Susret u Genovi prekinut je nakon sedam minuta igre, nakon što su delegat i sudija procijenili da su navijači iz Srbije ugrozili sigurnost publike i igrača na stadionu.

Incidentima je prethodio napada navijača na golmana reprezentacije Srbije Vladimira Stojkovića, koji je lakše povrijeđen.

Prekidom utakmice nisu prestali incidenti, koji su se nastavili na ulicama oko stadiona. U žestokim, višesatnim sukobima navijača i policije povrijeđeno je nekoliko desetina navijača i policajaca. Policija je uhapsila više od 130 navijača.