Nakon incidenta u Italiji
0

Vlada Beograda: "Stidimo se i izvinjavamo, poduzet ćemo radikalne mjere"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izrazio je žaljenje zbog incidenata izazvanih ponašanjem srbijanskih navijača u Italiji, srbijanska vlada tim povodom najavljuje radikalne mjere, dok se veleposlanica Srbije u Rimu Sanda Rašković – Ivić izvinila Italiji, javljaju u srijedu mediji u Beogradu prenoseći reakcije na sinoćnje nerede u Genovi.

"Stidimo se i izvinjavamo" izjavila je Rašković – Ivić u povodu nemilih događaja te istakla kako "ovi huligani ne predstavljaju osjećaje i ponašanja srbijanskog naroda".

U razgovoru sa Jeremićem italijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini prenio mu je veliku razočaranost italijanske vlade zbog sinoćnjih incidenata u Genovi te ogorčenost italijanskog javnosti u povodu veoma ozbiljnih i neprihvatljivih incidenata koje su izazvale radikalne skupine srbijanskih navijača, prenosi agencija Beta.

Jeremić je, kako se ističe, još jednom prenio formalno izvinjenje srbijanske vlade te prenio Frattiniju da vlada Srbije, po utvrđivanja pojedinačnih odgovornosti, neće prezati od poduzimanja radikalnih mjera prema kriminalcima koji su izazvali incidente.

Mediji prenose izjavu predsjednice srbijanskog parlamenta Slavice Đukić – Dejanović da se ne može isključiti povezanost navijača u Genovi sa sudionicima u nedjeljnim neredima u Beogradu tokom gay parade.

Ona ukazuje kako nezadovoljni ljudi u čitavoj regiji mogu biti instrumentalizirani pod utjecajem “određenih mračnih političkih krugova“.

Liberalno demokratska partija zatražila je hitno održavanje sjednice Skupštine Srbije na kojoj bi se razgovaralo o rješavanju problema nasilja jer, kako je istaknuo predsjednik te stranke Čedomir Jovanović, više nema nikakve sumnje da je najozbiljnije ugrožen mir i sigurnost svakoga u Srbiji.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je italijanska policija napravila veliki propust jer nije spriječila nerede na utakmici. On je ocijenio kako je intervencija italijanske policije mogla biti mnogo bolja te se nije trebalo dozvoliti da se ulazi u stadion sa "raznim priručnim sredstvima", dodavši kako se to u Beogradu vjerojatno ne bi dogodilo.

Kvalifikacijska utakmica za odlazak na EURO 2012. između reprezentacija Italije i Srbije, koja se trebala igrati u Genovi, prekinuta je nakon samo šest minuta zbog nereda koje su izazvali gostujući navijači. Italijanska policija je, kako se navodi, privela 138, a zadržala 17 izgrednika dok je ukupno 16 osoba ozlijeđeno.

Među uhapšenima je i Ivan Bogdanov, koji je označen kao vođa nereda i koji se skrivao u prtljažniku autobusa sa navijačima iz Srbije.