Nakon neuspjeha u kvalifikacijama
0

VIDEO / Srbijanski mediji: Sram vas bilo "Orlovi"!

Sarajevo-x.com
Dragan Mrđa (Foto: Reuters)
Dragan Mrđa (Foto: Reuters)
Ogorčeni igrom svoje reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini i izostankom sa ovog velikog takmičenja, srbijanski mediji su "osuli paljbu" po svojim igračima koji su u sinoćnjoj odlučujućoj utakmici protiv Slovenije poraženi rezultatom 1:0. "Orlovi" su primili gol sa gotovo pola terena i tako dozvolili Estoniji da ide u baraž, piše Pressonline.rs

Srbijanski mediji su gol Slovenaca nazvali "čekiranjem" ljetnjeg odmora svojih reprezentativaca za sljedeću godinu u vrijeme odigravanja Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. "Orlove" je "oborio" Dare Vršić, koji je iz slobodnog udarca sa 45 metara pogodio mrežu Jorgačevića.

Mediji u Srbiji smatraju da je Vršić samo sproveo u djelo fudbalsku pravdu, jer se performanse igrača selektora Vladimira Pertovića u Mariboru mogu opisati jednom riječju, a to je sramota. Srbijanci tvrde da je najtragičnije to što je Slovenija već ranije izgubila svoje šanse za baraž, tako da je ovo bila potpuno beznačajna utakmica za njih. Prolaznu ocjenu su dobili samo Neven Subotić i Aleksandar Kolarov. Ostali su, prema mišljenju koje vlada u Srbiji, igrali kao da im je draže provesti odmor pod palmom na plaži, nego se boriti za svoju zemlju na jednom velikom takmičenju.

Igračima Srbije nije mogao pomoći ni penal u prvom poluvremenu. Pored Pantelića, Kolarova i Mrđe, loptu je uzeo Vidić. Ironično srbijanski mediji pišu da je to učinio "kao najveći igrač među prisutnima", te da je, iako je kapiten Manchester Uniteda, penal izveo kao da igra za rezervni sastav Jedinstva iz Uba (Srpska liga "Zapad").

Paljbu su srbijanski mediji osuli i po selektoru Petroviću. Zamjere mu što je utakmicu počeo sa usamljenim Mrđom u napadu, dok je Pantelić ostao na klupi. Krasić je također grijao klupu, a po krilima su djelovali Jovanović i Tošić. Petrovićeva kombinatorika sa ulascima Jovanovića u sredinu, te prebacivanje Ninkovića na lijevu stranu nije urodila plodom.

Kritike je izbjegao Aleksandar Kolarov, koji je bio glavni kreator opasnih situacija ispred gola Slovenije. Kada je već bilo kasno, srbijasnki selektor je u igru poslao Pantelića i Krasića. Nakon toga su uslijedili stihijski napadi iz kojih Srbijanci nisu uspjeli postići gol, a tamošnji mediji pišu da su to i zaslužili.

Srbijanski mediji smatraju da je poraz od Slovenije čak veća blamaža od poraza od Argentine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine, kada je Srbija poražena rezultatom 6:0. No, u toj utakmici su naspram sebe imali Messija, Teveza i ostale velikane, a u sinoćnjoj utakmici momke koji su bar na papiru druga klasa u odnosu na srbijanske reprezentativce. U tom susretu su Slovenci pokazali da im je stalo do sopstvene časti.

Neki Srbijanci su se nadali poklonu Slovenaca u vidu tri boda, ali se to nije dogodilo. Umjesto toga su dobili lekciju o tome kako se igra u dresu državnog tima. Srbijanski mediji pišu da je Srbija u Mariboru izgubila puno više od nekoliko miliona eura, te da zbog toga neko mora odgovarati.