Kvalifikacije za Euro
62

Srbija slavila u Luksemburgu, Englezi prekinuli veliki niz Kosova, Ronaldo potopio Litvaniju

E. B.
Nemanja Radonjić postiže pogodak za Srbiju (Foto: EPA-EFE)
Nemanja Radonjić postiže pogodak za Srbiju (Foto: EPA-EFE)
Večerašnjim susretima završeno je šesto kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Nogometaši Srbije slavili su u grupi B u Luksemburgu rezultatom 3:1. Izabranici Ljubiše Tumbakovića do pobjede su stigli teže od očekivanog, ali su na kraju zasluženo slavili.

Aleksandar Mitrović je doveo Srbiju u vodstvo u 36. minuti, a potom je Nemanja Radonjić u 55. povisio na 2:0. David Turpel je u 66. minuti smanjio na 2:1, a konačnih 3:1 postavio je Stefan Mitrović u 78. minuti susreta.

U istoj grupi Portugal je razbio Litvaniju u gostima rezultatom 5:1. Tačnije, Litvance je razbio jedan čovjek. Naravno, Cristiano Ronaldo. On je postigao četiri pogotka (7. penal, 62., 65. i 76.). Preostali pogodak djelo je Williama Carvalha iz 90+2. minute. Počasni pogodak za Litvaniju postigao je Vytautas Andriuskevičius u 28. minuti.

Nogometaši Engleske prekinuli su niz Kosova od 15 utakmica bez poraza. Na stadionu St. Mary's u Southamptonu Gordi albion je slavio rezultatom 5:3.

Kosovo je povelo nakon 38 sekundi kada se u strijelce upisao Valon Berisha, a do kraja poluvremena Englezi su postigli pet pogodaka (Sterling 8., Kane 19., Vojvoda autogol 38., Sancho 44, 45+1.). Berisha je u 49. smanjio na 5:2, a konačnih 5:3 postavio je Vedat Muriqi iz penala u 55. minuti susreta. Gordi albion je mogao postići i šesti pogodak, no Arijanet Murić je odbranio penal Kaneu.

Crna Gora, koju sa klupe vodi Faruk Hadžibegić, poražena je u Podgorici od Češke rezultatom 3:0. Pogotke za goste postigli su Souček (54.), Masopust (58.) i Darida (penal 90+5.).

U ostalim utakmicama postignuti su sljedeći rezultati: Albanija - Island 4:2, Francuska - Andora 3:0, Moldavija - Turska 0:4.

Sedmo kolo kvalifikacija igra se početkom oktobra.