Kvalifikacije za EP
131

Srbija se nakon 24 godine plasirala na Evropsko prvenstvo, Crna Gora ostala "kratkih rukava"

H. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo iako je na novootvorenom stadionu u Leskovcu remizirala sa selekcijom Bugarske rezultatom 2:2.

Bio je to odlučujući meč u kojem je Srbiji odgovarao i remi, te su nakon 24 godine osigurali put na smotru najboljih evropskih selekcija.

Srbija je povela golom Veljkovića u 17. minuti kada se najbolje snašao u gužvi nakon prekida, a dobre šanse su zatim propustili Živković i Kostić.

Nije ni Bugarska bila bezopasna, naprotiv, te su u 28. minuti pogodili prečku preko Despodova, da bi u nastavku uslijedio preokret.

Prvo je Rusev u 59. minuti izjednačio, a deset minuta kasnije Despodov je šokirao srbijanske navijače koji su strepjeli do kraja. Ipak, osam minuta prije kraja Babić je poravnao na 2:2, što je bilo dovoljno Srbiji za veliko slavlje.

U drugom susretu ove grupe Mađarska je preokrenula protiv Crne Gore i slavila je 3:1.

Crna Gora je povela u Budimpešti u 36. minuti golom Rubedžića, ali su u nastavku poklekli za samo 60 sekundi. Dvostruki strijelac bio je Szoboszlai u 67. i 68. minuti, dok je Nagy u sudijskoj nadoknadi ovjerio trijumf Mađara 3:1.

Crnoj Gori je u ovom meču odgovarala samo pobjeda uz eventualni poraz Srbije, što se na kraju nije desilo.

Rezultati i strijelci:

Srbija - Bugarska 2:2 (Veljković 17', Babić 82' / Rusev 59', Despodov 69')

Mađarska - Crna Gora 3:1 (Szoboszlai 67', 68', Nagy 90+4' / Rubedžić 36')

Tabela: