Danas na SP-u
125

Srbija se nada senzaciji protiv Brazila, Njemačka preko Južne Koreje traži osminu finala

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Još nijedna velika reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nije "zapela" u grupnoj fazi, a veliki strah imali su Argentinci, Španci i Portugalci. Sada je red da se s istinom suoče Brazil i Njemačka, dvije velike reprezentacije koje nisu sigurne u prolazak u osminu finala. U svemu tome, nadu u senzacije polažu Srbija, Švedska i Južna Koreja.

U grupi E od 20:00 sati u okviru 3. kola grupne faze igraju Srbija i Brazil te Švicarska i Kostarika.

Srbiji za plasman u osminu finala može pomoći remi protiv Brazila, ali u tom slučaju Švicarska mora izgubiti od Kostarike, pri čemu Srbija mora nadjačati gol-razliku koju bi imala Švicarska. Dakle, ta opcija je poprilično nerealna.

Druga opcija je jasna - Srbija mora slaviti protiv Brazila, a to znači da Brazil skoro sigurno ispada s Mundijala. Jedino što bi Brazilce moglo spasiti u slučaju poraza jeste eventualna pobjeda Kostarike nad Švicarskom i bolja gol-razlika Brazila nad Švicarskom.

Kostarika je ostala bez šansi za plasman u drugi krug, a Švicarska za siguran plasman među 16 naboljih treba makar remi.

U grupi F stanje je krajnje neizvjesno. Sastaju se Njemačka i Južna Koreja te Meksiko i Švedska u 3. kolu, a njihovi mečevi počinju u 16:00 sati. Nevjerovatno zvuči podatak da sve reprezentacije iz ove grupe imaju šanse za plasman u drugi krug.

Južna Koreja u 3. kolo ulazi bez ijednog boda i sa samo jednim golom, ali može izboriti osminu finala ukoliko savlada Njemačku, a da pri tome Meksiko savlada Švedsku. U tom slučaju Južna Koreja bi prošla dalje ako uspije nadjačati gol-razlike Švedske i Njemačke.

Njemačka mora napraviti barem jednak rezultat kao Švedska u ovom kolu te pri tome imati barem jednaku gol-razliku kao Švedska pošto je u međusobnom omjeru bolja od Švedske*.

* Ukoliko dva tima imaju jednak broj bodova, onda se prvo gleda gol-razlika u svim mečevima, zatim broj postignutih golova u svim mečevima pa tek onda međusobni omjer timova koji su izjednačeni.

Švedska, dakle, može do osmine finala ako napravi bolji rezultat od Njemačke ili ako, u slučaju da bodovno budu jednaki, napravi bolju gol-razliku od Elfa.

Meksiko uprskos tome što ima šest bodova može ispasti ako izgubi od Švedske te ukoliko Njemačka savlada Južnu Koreju. Tada bi se gledala gol-razlika između Meksika, Njemačke i Švedske. Za siguran plasman među 16 najboljih i to s prve pozicije Meksiku je dovoljan bod.

Grupa E

  1. kolo: Srbija - Brazil (20:00 sati, Otkritije arena)
  1. kolo: Švicarska - Kostarika (20:00 sati, Nizhny Novgorod stadion)

Grupa F

  1. kolo: Južna Koreja - Njemačka (16:00 sati, Kazan arena)
  2. kolo: Meksiko - Švedska (16:00 sati, Centralni stadion u Yekaterinburgu)