Liga nacija
189

Srbija remizirala sa Rumunijom, Kosovo slavi prvu pobjedu u historiji

Piše: E. B.
Detalj sa meča Srbija - Rumunija (Foto: AFP)
Detalj sa meča Srbija - Rumunija (Foto: AFP)
Večeras je odigrano osam susreta Lige nacija, a na terenima su bile ekipe iz sve četiri lige.

Liga A

Portugal - Italija 1:0

U derbiju večeri u grupi 3 Portugal je dočekao Italiju u Lisabonu i zabilježio je minimalnu pobjedu. Iako su Portugalci igrali bez Ronalda, uspjeli su osvojiti tri boda, a pogodak odluke postigao je Andre Silva nakon kontranapada u 48. minuti susreta.

Liga B

Švedska - Turska 2:3

U grupi 2 Švedska je dočekala Tursku, a gosti su slavili nakon velikog preokreta. Domaća ekipa je povela u 35. minuti preko Thelina, a u 49. minuti Claesson je udvostručio prednost skandinavske ekipe. Na 2:1 je smanjio Calhanoglu u 51., a Akbaba je u 88. minuti susreta pogodio za 2:2. Pogodak za pobjedu gostiju postigao je isti igrač u 90+2. minuti susreta.

Srbija - Rumunija 2:2

Srbija je u grupi 4 u Beogradu ugostila Rumuniju. Iako je bila veliki favorit i dva puta vodila, na kraju je Srbija osvojila samo bod. U 26. minuti Mitrović je na veoma sretan i spretan način pogodio za 1:0, a potom je Stanciu iz penala kojeg je skrivio Kolarov poravnao na 1:1.

Mitrović je potom postigao spektakularan pogodak u 63. minuti za novo vodstvo Srbije, ali je samo pet minuta kasnije Tucudean pogodio za konačnih 2:2.

Crna Gora - Litvanija 2:0

U istoj grupi Crnogorci su zabilježili pobjedu nad slabašnom Litvanijom u Podgorici. Domaćin je posao završio u prvom poluvremenu u razmaku od dvije minute. Najprije je u 34. minuti Savić iz penala pogodio za 1:0, a u 36. minuti Janković je povisio na 2:0, što je bio i konačan rezultat susreta.

Škotska - Albanija 2:0

Škoti su u grupi 1 uspješno riješili prvu prepreku. Na Hampden park u Glasgow stigla je Albanija i kući je otišla s dva pogotka u mreži. U 47. minuti Djimsiti je postigao autogol, a u 68. minuti Naismith je pogodio za 2:0.

Liga D

Kosovo - Farska Ostrva 2:0

Kosovo je zabilježilo historijsku prvu pobjedu u takmičarskim utakmicama. Nakon devet poraza i dva neriješena rezultata u 11 dosadašnjih zvaničnih duela, konačno su u Prištini pala Farska Ostrva rezultatom 2:0 u drugom kolu grupe 3. Zeneli u 50. i Nuhiu u 55. minuti su pogodili za veliko slavlje domaćih navijača.

Detalj sa meča Kosovo - Farska Ostrva (Foto: EPA-EFE)
Detalj sa meča Kosovo - Farska Ostrva (Foto: EPA-EFE)

Malta - Azerbejdžan 1:1

Drugi meč grupe 3 odigrali su Malta i Azerbejdžan, a susret je završen podjelom bodova. Malta je povela u 10. minuti kada je penal relizovao Agius, ali je Khalilzade u 26. donio bod gostima.

Andora - Kazahstan 1:1

Kazahstan nije uspio opravdati ulogu favorita u grupi 1 osvojivši samo bod u Andori. Kazahstan je poveo pogotkom Logvinenka iz 68. minute, no od 76. minute je igrao sa igračem manje kada je isključen Mužikov. Brojčanu prednost Andora je iskoristila i u 84. minuti preko Alaeza stigla do boda.