Kvalifikacije za SP
1

Srbija razbila Wales, Makedonci do boda iz ofsajda

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U preostale dvije kvalifikacijske utakmice grupe A za odlazak na SP u Brazilu, nogometaši Srbije su u Novom Sadu s visokih 6-1 deklasirali Wales, dok je Makedonija kod Škotske rezultatom 1-1 uzela bod.

Prva selektorska pobjeda Siniše Mihajlovića na klupi Srbije ostvarena je u velikom stilu. U Novom Sadu sa 6-1 je nadigran Wales, a kao kuriozitet istaknimo da su domaći svih šest pogodaka postigli lijevom nogom.

S tri je izmjene u odnosu na postavu iz Glasgowa krenuo Mihajlović. Umjesto Ninkovića, Mijailovića i Lazovića startali su Fejsa, Tadić i Marković, no glavna figura susreta bio je raspoloženi lijevi branič Manchester Cityja Aleksandar Kolarov. Prvo je u 16. minuti iz slobodnog udarca preko živog zida pogodio za 1-0, a potom je osam minuta kasnije prodorom po lijevoj strani asistirao Tošiću za 2-0. Razigrane domaćine nakratko je prekinula najveća zvijezda Velšana, Gareth Bale, koji je poput Kolarova sjajno izvedenim slobodnim udarcem u 31. minuti matirao Stojkovića i smanjio na 2-1.

No, već u 39. minuti, nakon nove akcije koju pokreće Kolarov, sada zabija Đuričić i omogućuje opušteniji nastavak Srbiji. Posao su u drugih 45 minuta dovršili Tadić (55.), Ivanović (80.) i Sulejmani (90.), a osim odlične predstave Srbije treba reći i da ovakav Wales, s dva poraza na početku kvalifikacija, ipak ne izgleda tako opasno kako se činilo pred početak ciklusa.

U trećoj utakmici 2. kola grupe A, Škoti su još jednom na svom Hampden Parku odigrali 1-1, a ovog puta su i drastično oštećeni nakon što je ponovljena snimka potvrdila kako je pogodak Makedonca Noveskog u 11. minuti postignut iz ofsajda. Borbeni domaćini do kraja prvog poluvremena uspjeli su poravnati preko Millera, ali za eventualni potpuni preokret nije bilo snage.

Tako su nakon prva dva odigrana kola tri reprezentacije s po četiri osvojena boda. Očekivano redoslijed predvode Srbija, Belgija i Hrvatska (ovim redom zbog razlike pogodaka), a prema viđenom u petak i utorak za prepostaviti je da će upravo ove selekcije između sebe dijeliti pozicije koje vode na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. 

Kvalifikacije za SP, 2. kolo grupe A:

Belgija – Hrvatska 1-1 (Gillet 45+2 / Perišić 6) Srbija – Wales 6-1 (Kolarov 16, Tošić 24, Đuričić 39, Tadić 55, Ivanović 80, Sulejmani 90 / Bale 31) Škotska – Makedonija 1-1 (Miller 43 / Noveski 11)

Redoslijed: 1. Srbija 4, 2. Belgija 4, 3. Hrvatska 4, 4. Škotska 2, 5. Makedonija 1, 6. Wales 0