Igrat će baraž
157

Srbija i definitivno bez plasmana na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije

N. K.
Srbija - Ukrajina (Foto: EPA-EFE)
Srbija - Ukrajina (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Srbije i Ukrajine podijelili su bodove na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu u okviru 10. posljednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odigravši neriješeno 2:2 pa su naše istočne komšije i definitivno ostale bez plasmana na Euro kroz kvalifikacije.

Naime, za taj uspjeh bilo im je potrebno, osim trijumfa protiv Ukrajine, da Portugal ne pobijedi u Luksemburgu, ali su aktuelni prvaci Evrope slavili u gostima rezultatom 2:0.

Odlično je krenulo po Srbiju na današnjoj utakmici budući da je Tadić već u devetoj minuti doveo domaće u vodstvo pogotkom iz penala. Ipak, u 33. minuti Ukrajina je uspjela izjednačiti. Yaremchuk je bio strijelac na asistenciju Tsygankova.

Slično kao na početku utakmice, Srbija je i u drugom poluvremenu brzo postigla pogodak otkako se krenulo s centra. Tadić je uputio odličan centaršut ka Mitroviću, koji se sjajno snalazi u šesnaestercu i matira golmana za novo vodstvo Srbije. Do kraja utakmice Srbija je digla ručnu, prepustila je gostima terensku inicijativu, ali se uglavnom igralo na sredini terena pa nije viđeno mnogo uzbuđenja. I kada su svi očekivali posljednji sudijski zvužduk, Besiedin je u trećoj minuti sudijske nadoknade postavio konačnih 2:2.

Luksemburg - Portugal (Foto: EPA-EFE)
Luksemburg - Portugal (Foto: EPA-EFE)

S druge strane, Portugal je od početka utakmice dominirao u Luksemburgu, ali su do gola stigli tek šest minuta prije odlaska na odmor kada je pogodio Fernandes na asistenciju Silve.

U nastavku meča gledatelji na stadionu nisu vidjeli mnogo. Portugalci su tek četiri minute prije kraja meča pogotkom Ronalda priveli utakmicu kraja i postali 17. reprezentacija koja se plasirala na Euro.

Ukrajina je na kraju bila najbolja u grupi B s 19 osvojenih bodova, odnosno dva više od drugoplasiranog Portugala. Srbija je kvalifikacije okončala na trećem mjestu sa 16 bodova, a put na Evropsko prvenstvo tražit će preko play-off baraža Lige nacija u martu.