Robert Prosinečki
0

"Srbi i Hrvati moraju opet raditi zajedno"

Totalsport
Foto: Blic
Foto: Blic
Robert Prosinečki (41) je oko 18 sati i službeno imenovan trenerom Crvene zvezde, a odmah nakon toga je dao i prvi intervju za B92 u kojem je progovorio o svojoj viziji budućnosti kluba s Marakane.

Za početak je ipak bivši hrvatski nogometni reprezentativac i dosadašnji član stručnog štaba "vatrenih" objasnio što se događalo prošlih dana i kako je završio na klupi Zvezde.

"Imao sam samo jedan problem, razgovor s porodicom i Hrvatskim nogometnim savezom, a nakon toga je odluka bila jednostavna. Ovo je velika prilika za mene. Obećavam da ću 'udariti' najbolje što mogu. Puno sam razmišljao u ova četiri dana. Bila je to vrlo emotivna ponuda i velika prilika za mene kao samostalnog trenera", istaknuo je Prosinečki, koji je igrao za Crvenu zvezdu od 1987. do 1991. godine.

"Sada mi je znatno teže nego kad sam dolazio kao igrač. Kad si igrač, stvari su drugačije. Sada treba voditi jedan veliki klub, puno igrača. Sigurno je da ću se truditi da Zvezda ponovo dođe na svoj put gdje joj je i mjesto jer je Zvezda jedan od najvećih klubova na ovim područjima. Ja jesam mlad, ali moja vizija će se vidjeti. Možda nemam iskustva, ali vjerujem da ću napraviti nešto veliko za Crvenu zvezdu."

Odgovorio je Prosinečki i na pitanje boji li se reakcije javnosti i navijača budući da je prvi hrvatski trener koji će voditi jedan srpski klub nakon raspada Jugoslavije.

"Svjestan sam svih problema koji se mogu dogoditi, što će reći u Zagrebu ili ovdje u Srbiji. Siguran sam da ću kroz rad napraviti pravi rezultat za svoju afirmaciju i za Zvezdu i to je meni najvažnije. Vjerujem i da ovo između Srbije i Hrvatske mora jednom proći, da ljudi moraju ponovo raditi zajedno. Ne bi trebalo biti nikakvih problema. Mislim da kao trener mogu napraviti puno što se toga tiče."

Glavni zadatak Prosinečkom će biti prekid Partizanova niza od tri naslova srpskog prvaka. Zvezda nakon 15 kola tekuće sezone zaostaje pet bodova za najvećim rivalom.

"Zvezda mora imati prepoznatljivu pas-igru, treba igrati napadački i imati vjeru u pobjede. Pobjednički duh je najvažniji. Mislim da to mogu ostvariti s ovim igračima i da će rezultati to pokazati. Sigurno je da će za to trebati vremena. Sad imamo pripreme, pa ćemo u sljedeća dva mjeseca puno raditi i pričati o tome. Treba nam vremena i za budućnost, vjerujem da ovi igrači imaju materijala za to, puno kvalitete. S novim igračima koji su došli i koji će tek potpisati, siguran sam da Zvezda može doći do uspjeha i nakon godina prednosti Partizana ponovo biti u vrhu" zaključio je Prosinečki.