Velika blamaža
6

Sramota u Italiji: Navijači Lazija kreirali novi skandal u noći posvećenoj Anne Frank

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Navijači Lazija za koji igra bh. reprezentativac Senad Lulić još su jednom osramotili Italiju, svega nekoliko dana nakon skandaloznog ispada s fotografijama Anne Frank.

Podsjetimo, oni su prošle sedmice tokom meča protiv Cagliarija bili smješteni na tribini Olimpica na kojoj su, inače, tokom domaćih utakmica smješteni navijači njihovog najvećeg rivala Rome.

Tribina najžešćih navijača Nebeskoplavih je bila zatvorena zbog ranijeg rasističkog ispada, a i tom su se prilikom pobrinuli za novi skandal, budući da su tribinu oblijepili fotografijama Anne Frank odjevene u dres Rome.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Anne je bila židovska djevojčica koja je tokom Drugog svjetskog rata pisala dnevnik u kojem je svjedočila o patnjama Židova te je ujedno postala simbol njihovih stradanja.

Italijani su odlučili da se prije svih susreta desetog kola na stadionima čitaju odlomci iz Dnevnika Anne Frank, a nogometaši Lazija su na gostovanju u Bologni istrčali u majicama s likom Anne Frank i porukom "ne antisemitizmu".

Međutim, navijači Lazija su najprije bojkotovali početak meča kako ne bi morali slušati čitanje odlomka iz Dnevnika Anne Frank, a potom su počeli skandirati fašističke slogane i dizati desnicu u zrak.