Nogomet
1

Spike Lee optužuje Brazilce za rasizam

Totalsport
Poznati američki reditelj Spike Lee osudio je izbor voditelja ceremonije žrijeba grupa za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu.

Žrijeb će se održati u petak u gradu Mata de Sao Joao u saveznoj državi Bahiji. Upravo je ta država povijesni centar afro-brazilske kulture, pa je bilo mišljenja da bi voditelji žrijeba trebali biti afričkog porijekla.

Dugo su kao kandidati kotirali tamnoputi brazilski glumci Camila Pitanga i Lazaro Ramos, ali organizatori su se na kraju odlučili za Fernandu Limu i Rodriga Hilberta. Oboje su glumci i modeli, u ljubavnoj su vezi i oboje su bijelci.

Dio javnosti u Brazilu optužuje Međunarodnu nogometnu federaciju (FIFA) za rasizam, a priključio im se i američki reditelj.

"Takvo što se nikad ne bi dogodilo u Americi da su Jay Z i Beyonce izabrani za voditelje neke svečanosti. Ti ljudi jednostavno ne priznaju crnačku ljepotu", poručio je Lee za magazin Rolling Stone.

U međuvremenu se oglasila i FIFA i poručila kako nije odgovorna za izbor voditelja ceremonije, te da je odluka bila isključivo na domaćinima.