Odlične utakmice
153

Spektakularni parovi u osmini finala Lige prvaka

F. Z.
Održan žrijeb Lige prvaka (Foto: EPA-EFE)
Održan žrijeb Lige prvaka (Foto: EPA-EFE)
Žrijeb parova osmine finala Lige prvaka održan je danas u sjedištu UEFA-e u švicarskom Nyonu.

Parovi osmine finala Lige prvaka:

Real Madrid - Manchester City Chelsea - Bayern Minhen Borussia Dortmund - PSG Atletico Madrid - Liverpool Atalanta - Valencia Napoli - Barcelona Lyon - Juventus Tottenham - Leipzig

Prvi put u historiji među 16 najboljih su klubovi isključivo iz pet najjačih evropskih liga. Španija ima četiri predstavnika, baš kao i Engleska, Italija i Njemačka po tri, dok Francuska ima dva predstavnika među 16 najboljih klubova Evrope.

U žrijebu je svoje mjesto našlo sedam bivših prvaka Evrope. Real Madrid, Borussija Dortmund, Chelsea, Bayern Minhen, Juventus, Liverpool i Barcelona. U favorite se ubrajaju i PSG, kao i Manchester City. Dvije ekipe koje nikada ranije nisu osvajale titulu prvaka Evrope.

Najbolji strijelac Lige prvaka ove sezone je Lewandowski koji je u šest utakmica postigao 10 pogodaka. Slijede Haaland s osam, Kane sa šest, Mbappe, Son, Sterling, Martinez, Meretns, Depay i Icardi sa po pet postignutih pogodaka.

Prve utakmice osmine finala Lige prvaka igrat će se 18. i 19. te 25. i 26. februara, dok su revanš susreti na rasporedu 10. i 11. te 17. i 18. marta 2020. godine. Titulu prvaka Evrope brani ekipa Liverpoola. Finale Lige prvaka igrat će se 30. maja na Ataturk stadionu u Istanbulu, stadionu koji je svjedočio duelu Liverpoola i Milana 2005. godine u jednom od najpoznatijih finala Lige prvaka u historiji ovog takmičenja.