Bravo susjedi
1.2k

Spektakularni Dinamo razbio Plzen i plasirao se u osminu finala Evropske lige

Piše: K. H.
Dinamo - Plzen (Foto: EPA-EFE)
Zagrebački Dinamo razbio je Victoriju iz Plzena u uzvratnom meču 1/16 finala Evropske lige rezultatom 3:0 te je izborio plasman u osminu finala ovog takmičenja.

Dinamo je u prvom meču izgubio sa 2:1 pa je s imperativom pobjede ušao u današnji meč, a da Modri pod svaku cijenu žele doći do pobjede pokazali su u 15. minuti kada Petković dodaje do Olma, ovaj pušta loptu do Orišića, a mladi igrač Dinama je šalje u mrežu za erupciju oduševljenja na Maksimiru.

Povremeni bh. reprezentativac Izet Hajrović asistirao je u 34. minuti Dilaveru za 2:0, a tačku na spektakularnu utakmicu Dinama stavio je Petković u 63. minuti kada zakucava loptu pod prečku za konačnih 3:0.

Dinamo je i u ovom meču pokazao da posjeduje istinski evropski kvalitet, ali i da se iskorak u Evropi može napraviti samo uz veliku podršku domaćih navijača, koju u prethodnim godinama zbog svih problema u i oko kluba nisu imali. Drugi bh. reprezentativac Amer Gojak u igru je ušao tek u 88. minuti.

Arsenal je puno lakše od očekivanog uspio nadoknaditi poraz od 1:0 od BATE Borisova iz prvog meča i plasirati se u osminu finala. Već u četvrtoj minuti Topnici su stigli u vodstvo nakon što je poslije centaršuta Aubameyanga Volkov loptu poslao u svoju mrežu.

U 39. minuti Mustafi nakon centaršuta Xhake iz kornera pogađa za 2:0, a pitanje putnika u osminu finala riješio je rezervista Sokratis, također nakon centaršuta Xhake iz kornera.

Napoli je upisao sigurnu pobjedu protiv Zuricha rezultatom 2:0, a golove za tim iz Napulja postigli su Verdi i Ounas. Valencia je nakon pobjede u prvom meču potvrdila prolazak protiv Celtica minimalnim trijumfom od 1:0, a jedini pogodak postigao je Gameiro u 70. minuti.

Villarreal je imao manje probleme protiv Sportinga nakon što je Fernandes u prvom poluvremenu doveo goste u vodstvo, ali je u nastavku Žuta podmornica golom Fornalsa stigla do 1:1 i zahvaljujući pobjedi u prvom meču osigurali su prolazak dalje.

Ubjedljivu pobjedu upisao je Eintracht iz Frankfurta koji je sa velikih 4:1 porazio Šahtar. Jović je pogodio u 23. minuti za 1:0, Haller je s bijele tačke povisio na 2:0, a nadu gostima vratio je Moraes u 64. minuti. Ipak, Haller i Rebić su u 80. i 88. minuti postigli još dva pogotka za Eintracht i osigurali im prolazak u osminu finala.

Siguran je bio i Salzburg koji je u prvom poluvremenu postigao tri pogotka Club Bruggeu i pobjedom od 4:0 izborili su plasman dalje, a prolazak dalje osigurao je i Zenit koji je nakon poraza od 1:0 u Turskoj od Fenerbahčea u uzvratu upisao pobjedu rezultatom 3:1.