Derbi opravdao očekivanja
119

Spektakl na La Bomboneri: Boca i River remizirali u prvom meču finala Copa Libertadoresa

Piše: E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Boce Juniors dočekali su River Plate u 247. Superclasicu u prvom meču finala Copa Libertadoresa, južnoameričkoj verziji Lige prvaka, a susret je završen rezultatom 2:2.

Susret na kultnoj La Bomboneri opravdao je status najveće utakmice na svijetu.

Gosti su na početku dominirali, a golman Boce Agustin Rossi je u dva navrata fenomenalnim intervencijama spašavao svoju mrežu, najprije u 6. minuti nakon udarca Lucasa Pratta iz slobodnjaka, a potom i deset minuta kasnije nakon udarca Rafaela Borrea.

Boca je iz prve prave prilike povela. Ramon Abila je primio loptu u kaznenom prostoru i šutirao, golman Franco Armani je obio loptu, a Abila iz popravnog iskosa sa lijeve strane šutira u bliži ugao, te lopta prolazi kroz ruke Armaniju i završava u mreži.

Navijači Boce radovali su se samo jednu minutu. Nakon što su krenuli sa centra igrači Rivera su postigli pogodak, a strijelac je bio Lucas Pratto koji je preciznim udarcem sa ivice kaznenog prostora matirao Rossija za 1:1.

River je ponovo uspostavio terensku dominaciju, a u 39., minuti Rossi se istakao sjajnom intervencijom nakon udarca Gonzala Martineza. Već u narednom napadu river je ponovo opasno zaprijetio, ali je Rafael Borre šutirao neprecizno.

Kada se činilo da će se na odmor otići pri neriješenom rezultatu, La Bombonera je proključala u 45+1. minuti susreta. Dario Benedetto, koji je u igru ušao u 27. minuti umjesto povrijeđenog Carlosa Pavona, je izborio slobodan udarac na centru. Sebastian Villa je izveo prekid, a Benedetto glavom sjajno pogađa za 2:1 i ludilo na La Bomboneri.

Ipak, ponovo je 49.000 navijača Boce zanijemilo u 61. minuti. Gonzalo Martinez je ubacio loptu iz slobodnog udarca, Pratto je bio u skoku sa Carlosom Izquierdozom, a defanzivac Boce je glavom poslao loptu u svoju mrežu za 2:2.

Potom je uslijedio mirniji period utakmice, a novo uzbuđenje vidjeli smo u 81. minuti kada je Milton Casco ubacio sa lijeve strane, a Pratto atraktivno petom šutira sa desetak metara, no lopta odlazi pore gola.

Posljednju priliku na utakmici imala je Boca, i to stopostotnu u 90. minuti meča. Legendarni Carlos Tevez koji je u igru ušao u drugom poluvremenu je napravio dar-mar, prošao kroz čitavu odbranu Rivera i nesebično asistirao Benedettu koji je izašao sam oči u oči sa Armanijem, ali je golman Rivera bio uspješniji i sjajno zaustavio njegov udarac.

Revanš susret se igra 24. novembra na El Monumentalu, a treba istaći da u ovom takmičenju ne važi pravilo pogodaka u gostima.