Nogomet
0

Španski mediji: Seferović je Švicarac, ali njegovo srce je bosansko

Klix.ba
Haris Seferović, novi igrač Real Sociedada
Haris Seferović, novi igrač Real Sociedada
Haris Seferović je prije nekoliko dana i zvanično postao novi igrač španskog prvoligaša Real Sociedada, nakon što je u protekle tri sezone nastupao za razne klubove kao posuđeni igrač Fiorentine.

Španski mediji su sa puno pažnje ispratili dolazak još jednog, kako su napisali, Balkanca u špansku primeru i ovaj baskijski klub.

Prije njega, u Sociedadu su igrali nekadašnji bh. reprezentativac i selektor BiH Meho Kodro te Srbijanac Darko Kovačević.

"Haris Seferović je ljevak, dominira u duelima u skoku i veoma inteligentno igra. Kako je kazao Lorenzo Juarros Loren, sportski direktor ovog kluba, on se savršeno uklapa u stil igre koji Sociedad gaji. Haris Seferović je rođen u Švicarskoj, gdje je i odrastao, ali njegovo srce je u Bosni i Hercegovini, državi odakle su njegovi roditelji. Zbog njih Haris ima balkanske osobine, kao što su to imali Meho i Darko, igrači koji su obilježili različite epohe Real Sociedada", piše španski El Mundo Deportivo.

Harisovi roditelji odselili su iz Sanskog Mosta početkom '90-ih godina.

Iako je mnogo puta isticao kako želi igrati za bh. reprezentaciju, ipak nije odbio poziv Ottmara Hitzfelda, selektora Švicarske, za prijateljsku utakmicu protiv Grčke, čime je dao do znanja ljudima u Nogometnom savezu BiH koja mu je želja u budućnosti.

Kao posuđeni igrač Fiorentine, proteklu sezonu branio je boje Novare, u kojoj je postao miljenik publike.

Naime, u dresu ovog talijanskog drugoligaša Seferović je u 18 utakmica postigao 10 golova. On je sa U17 reprezentacijom bio svjetski prvak i prvi strijelac turnira.