Nogomet
0

Španija minutu prijateljske utakmice naplaćuje 20.000 eura

Totalsport
Aktuelni svjetski i evropski prvaci, nogometaši Španije s čelnicima svog saveza (RFEF) fino naplaćuju svoje naslove prijateljskim utakmicama koje igraju diljem svijeta.

U proteklih su tjedan dana igrači Vicentea del Bosquea gostovali na Wembleyju kod Engleske (1-0 poraz) da bi potom jedva izvukli remi (2-2) kod Kostarike, u utakmici u kojoj su do 83. minute gubili 2-0.

Slabije igre i lošije rezultate pokrivaju financije. Marca je tako otkrila da su Kostarikanci Špancima za utakmicu u San Joseu platili tri miliona eura. Jedini je uslov bio da svjetski prvaci moraju doći sa 70% igrača koji su nastupali u Južnoafričkoj Republici.

Prije osvajanja Evropskog prvenstva 2008. godine, Španci su za prijateljsko gostovanje tražili 600.000 eura. Danas se ta svota kreće oko 2.5 miliona eura, što znači da je Španija najplaćenija reprezentacija na svijetu. Marca piše da gostovanje Brazila košta dva, a Argentine 1.5 miliona eura.

Od završetka Svjetskog prvenstva Del Bosqueova je ekipa odigrala deset prijateljskih utakmica, pri čemu je osam puta gostovala, od čega pet puta izvan Evrope. Na osam je gostovanja RFEF prikupio 15 miliona eura. Jasna računica pokazuje da svaka odigrana minuta na gostovanju, kad su prijateljske utakmice u pitanju, RFEF-u donosi 20.000 eura.

"To je prije no što podignemo telefonsku slušalicu", našalio se u izjavi za El Mundo glasnogovornik RFEF-a Jorge Carretero.