Nogomet
11

Španija devet utakmica zaredom bez primljenog gola u nokaut-fazi

Totalsport
Španci slave prolaz u finale Eura
Španci slave prolaz u finale Eura
Španska nogometna reprezentacija punih 900 minuta nije primila gol u nokaut-fazi velikih takmičenja.

Posljednji sretnik koji je uspio svladati Ikera Casillasa u utakmici na ispadanja bio je njegov nekadašnji saigrač iz Real Madrida Zinedine Zidane. Legendarni je nogometaš zabio u drugoj minuti sudijske nadoknade za pobjedu Francuske 3-1 u osmini finala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine.

Otada je obrana Furije kad natjecanje stigne u nokaut-fazu potpuno nesavladiva. Na Euru 2008. je nisu uspjeli slomiti Italijani, Rusi i Nijemci, baš kao ni na Svjetskom prvenstvu 2010. Portugalci, Paragvajci, Nijemci i Nizozemci.

Na aktuelnom Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini Španija je bez primljenog gola preskočila Francusku u četvrtfinalu i Portugal u polufinalu. Pritom treba podsjetiti da je protiv Italije 2008., Nizozemske 2010. i Portugala ove godine igrala i produžetke.

Kad se sve, dakle, zbroji, riječ je o devet uzastopnih nokaut-dvoboja, odnosno 900 minuta bez primljenog gola. Dokaz kako težak posao, u nedjelju u Kijevu, čeka Njemačku ili Italiju koje će večeras odlučiti o drugom finalisti Eura.