Loša komunikacija
39

Španci otkrili kako je Xavi prevario Laportu i zbog čega je legenda Barcelone napustila klub

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Barcelone Joan Laporta je sa sada već bivšim trenerom katalonskog sastava Xavijem održao sastanak u njegovom domu gdje ga je tadašnji trener uvjerio da ima potpuno povjerenje u sadašnju ekipu i da će se u sljedeću sezonu ići s malim izmjenama.

To je ideja koja je postojala u klubu tako da je odlučeno da se Xavi zadrži, a iznenađneje je uslijedilo nekoliko dana kasnije kada je Barcelona poražena od Girone rezultatom 4:2 nakon čega je trener istakao da su Barceloni potrebne igračke promjene, otkriva Marca.

Napravio je izvještaj zajedno sa sportskim direktorom Decom, a Xavi je iznio svoje zahtjeve sportskom sektoru Katalonaca te je želio četiri nova igrača i to na svakoj poziciji u timu.

Htio je dovesti ili Martina Zubimendija ili Joshuu Kimicha na poziciju zadnjeg veznog, želio je Juliana Foytha na bočnoj poziciji, a u veznom redu je planirao dovesti Bernarda Silvu dok je krilnu poziciju planirao pojačati sa Nicom Williamsom.

Osim Foytha, svi imaju okvirnu cijenu koja se kreće između 50 i 60 miliona eura što je neprihvatljivo za Katalonce u ovom trenutku.

Nije se to svidjelo predsjedniku Katalonaca koji bi morao prodati neke od sadašnjih igrača da bi doveo pojačanja koja Xavi traži pa se nekadašnji veznjak Katalonaca želio riješiti Vitora Roquea, Oriola Romeua i Marcosa Alonsa kao i Roberta Lewandowskog, Joao Felixa i Joao Cancela.

Još jedan nogometaš koga je Xavi želio prodati je Raphinha jer je smatrao da su krilne pozicije dobro pokrivene sa Lamine Yamalom i Nicom Williamsom dok bi Ferran Torres djelovao s klupe kao zamjena za obje krilne pozciije.

Još jedan igrač koji je trebao otići je Frenkie de Jong kako bi se prikupila financijska sredstva za Bernarda Silvu, no Laporta nije želio pustitit toliki broj igrača jer smatra da je trenutni sastav dobar i da uz neke promjene može biti konkurentan.

Podsjetimmo, Xavija će na klupi Katalonaca naslijediti Hansi Flick, nekadašnji trener Bayerna i reprezentacije Njemačke.