Dobili po 300.000 eura
1

Španci od nogometaša traže da doniraju visoke novčane nagrade

Klix.ba
Španci slave osvajanje titule (Foto: Arhiv/AFP)
Španci slave osvajanje titule (Foto: Arhiv/AFP)
Nakon spektakularne proslave nove titule evropskog prvaka u Madridu, vrijeme je da se španski nogometaši suoče sa realnošću.

Čitava nacija slavila je sa svojim nogometnim herojima, a španska prijestolnica je bila obojena crveno-žuto. No, sada mnogi očekuju konačan potez svojih šampiona. Naime, svi žele znati šta će nogometaši uraditi s finansijskim nagradama koje su dobili osvojivši turnir.

Španci s nestrpljenjem iščekuju da vide da li su nogometaši heroji i u stvarnom životu. Već je počelo prikupljanje online peticije, a samo na jednoj je za nekoliko sati prikupljeno 100.000 potpisa ljudi koji traže da španski nogometaši nagrade doniraju za društvene svrhe.

Kako piše Corriere dello Sport, Špance je na ovaj potez potaklo saznanje da su talijanski nogometaši prije međusobnog finalnog okršaja zatražili od Nogometnog saveza da, u slučaju da osvoje Euro, sredstva doniraju žrtvama zemljotresa.

Španci će za osvajanje Evropskog nogometnog prvenstva dobiti po 300.000 eura. To je 86.000 eura više nego kada su osvojili prošlu titulu u Austriji.

Osim potpisa na internetu, i dvije političke stranke su se oglasile i zatražile od evropskih šampiona da budu velikodušni i humani.