Selektor Italije
53

Spalletti se nakon teškog žrijeba sjetio preminule legende: Neka nas on čuva

N. M.
Selektor Italije na današnjem žrijebu u Hamburgu (Foto: EPA-EFE)
Selektor Italije na današnjem žrijebu u Hamburgu (Foto: EPA-EFE)
Italija je jedna od selekcija koja nije imala sreće u današnjem žrijebu Evropskog prvenstva u Njemačkoj, pošto je smještena u grupu smrti.
Azzurri će se u grupi B za plasman u nokaut fazu boriti sa Španijom, Hrvatskom i Albanijom, a zanimljivu je izjavu nakon žrijeba dao selektor Luciano Spalletti.

Iskusni stručnjak se sjetio preminule italijanske legende Gianluce Viallija te je poželio da ih on čuva predstojećeg ljeta kad se u Njemačkoj bude igrao Euro.

"Moglo je ovo i bolje proći, ali tako je to kad ste u četvrtom šeširu. Ne smijemo zaboraviti - mi smo Italija. Teško je sad predvidjeti kako će se odviti ova grupa. Albanija se pokazala kao dobro organizirana ekipa, koja ovisi o formi svojih igrača. Hrvatska je jaka i iskusna. Neki su im igrači malo ostarjeli, ali znam da su oni najviša klasa. Neka nas Vialli čuva", rekao je Spalletti za televiziju RAI.

Podsjećamo, legendarni Vialli je preminuo u januaru ove godine, u 58. godini života, nakon što se pet godina borio s rakom pankreasa.

Proslavljeni italijanski reprezentativac najdublji je trag ostavio igrajući osam godina za Sampdoriju, koja je na njegovim krilima 1991. godine bila prvak Italije.

Kratko se okušao i u trenerskom poslu. Posljednju godinu u igračkoj karijeri (1998/99) je bio u ulozi igrača i trenera Chelseaja, te se nebrojeno puta skidao u dres i ubacivao sam sebe u igru.