The Guardian
0

SP u nogometu snažan afrodizijak za istrošene političare

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Za političare je nogomet više od igre, piše u srijedu The Guardian.

Svako ko je imao priliku da vidi Angelu Merkel kako radosno skače nakon svakog gola koji je Njemačka postigla protiv Argentine mogao je jasno da vidi kako uspjeh na Svjetskom kupu služi kao snažan afrodizijak za istrošene političare.

"Gospođa Merkel ima velikih problema kod kuće, ali svi su oni nakratko zaboravljeni dok je njemačka nacija slavila kao jedan", piše Guardian.

Mada ona vjerovatno neće imati neke trajne političke koristi ni od eventualne pobjede Njemačke u Južnoj Africi, nema sumnje da uspjesi i neuspjesi na najvećoj sportskoj pozornici mogu da ozbiljno utiču na sudbinu nacija i njihovih lidera.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan bio je toliko razočaran slabom igrom njegove reprezentacije da je zaprijetio da će joj zabraniti da nastupa.

S druge strane, relativni uspjeh Gane imao je pozitivan politički uticaj. Činilo se da je čitav afrički kontinent stao iza posljednjeg afričkog tima u takmičenju.

Podvig Gane i tragičan kraj njenog učešća u Svjetskom kupu u nogometu za nekoliko dana je više uradio za afričko jedinstvo nego Afrička unija i nekadašnja Organizacija afričkog jedinstva za nekoliko decenija, piše Guardian.