{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SP u Brazilu će biti najsigurniji sportski događaj u historiji

20.5.2013. u 09:05
0
0
SP u Brazilu će biti najsigurniji sportski događaj u historiji
0
SP u Brazilu će biti najsigurniji sportski događaj u historiji
Brazil je dodao 30 američkih vojnih robota na izraelske bespilotne letjelice, a neke policijske jedinice opremili su naočalama sa kamerom za prepoznavanje lica u sklopu sigurnosnih mjera za predstojeće nogometno Svjetsko prvenstvo u toj zemlji.
Zemlja je izdvojila 900 miliona dolara da bi Svjetsko prvenstvo 2014. bio jedan od najsigurnijih sportskih događaja u historiji. Robotska tehnologija iz SAD-a bit će testirana već u julu ove godine kada u Brazil dolazi papa Franjo, a bit će korištena, osim za SP 2014., i tokom Olimpijade u Riju 2016. godine. Roboti su opremljeni kamerama i rade na daljinu kako bi otkrili i istražili sumnjive predmete ili opasna okruženja.

Više od 2.000 tih vojnih robota trenutno je u funkciji u Iraku i Afganistanu, a korišteni su i u nuklearnoj elektrani Fukushima nakon potresa i cunamija 2011. godine.

Brazilski policajci će biti opremljeni naočalama sa kamerom koje mogu snimiti 400 lica u sekundi i pohraniti ih u centralnu bazu do 13 miliona lica. U izraelske bespilotne letjelice investirano je 25 miliona dolara te se očekuje da će one biti od velike pomoći u osiguranju sportskih manifestacija tokom SP-a. Na osiguranju ovih događaja bit će angažovano 3.000-5.000 vojnika u svakom od 12 gradova domaćina SP-a, piše Russia Today.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: