{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SP Brazil: Kakve veze imaju paprika, pijetao, narandža i mravojed?

F
27.5.2014. u 10:48
31
22
SP Brazil: Kakve veze imaju paprika, pijetao, narandža i mravojed?
31
SP Brazil: Kakve veze imaju paprika, pijetao, narandža i mravojed?
Maskota, kao zaštitni znak jednog svjetskog nogometnog prvenstva, prvi put se pojavila na World Cupu u Engleskoj 1966. godine - simpatični lav Willie je imao i svoju pjesmu, a na kraju se ispostavilo da je bio sretan za domaćine, Engleze, koji su osvojili prvenstvo.
Od 1970. do 1978. godine, maskote SP-a bili su dječaci - njih četvorica. U Meksiku je maskota bio dječak Juanito, prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi. Četiri godine kasnije u Njemačkoj maskote su bili dječaci Tip i Tap. Jedan je na dresu imao natpis WM za Svjetsko prvenstvo, a drugi 1974. Posljednji ljudski lik na maskotama svjetskih prvenstava bio je Gauchito u Argentini 1978. godine. Obučen u dres reprezentacije Argentine, Gauchito je imao maramu oko vrata i bič u desnoj ruci poput pravih južnoameričkih kauboja.

U Španiji 1982. godine maskota je bio Naranjito (narandža), tipično špansko voće. Četiri godine kasnije u Meksiku maskota je bila ljuta paprika 'Pique' koja nosi brkove i sombrero.

U Italiji 1990. godine pojavio se posve nov pristup maskotama. 'Ciao' je bio sastavljen od geometrijskih likova u obliku nogometaša i u bojama talijanske zastave. Umjesto glave imao je loptu.

World Cup u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. obilježio je pas Striker, najčešći ljubimac u Americi, koji je nosio majicu u bojama zastave SAD-a s natpisom "USA 94".

Francuska se odlučila za maskotu pijetla, jednog od simbola Francuske. Footix je bio plave boje, kao i francuski dresovi. Ime je izvedeno iz riječi "football" i nastavka "ix" iz popularnog stripa o Asterixu.

Futurističke maskote Ato (trener), Nik (plavi igrač) i Kaz (ljubičasti igrač) spustile su se iz Atmozone na našu planetu kako bi bili službene maskote SP-a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Likovi su nastali kompjuterskom animacijom i nikome nije bilo jasno što likovi simboliziraju.

Nijemci su se 2006. odlučili za njih netipičnog lava Golea i loptu koja govori - Pille. Maskota lava izazvala je brojne kontroverze zbog toga što nije imala hlače, kao i zbog činjenice da se ova životinja više povezuje s Engleskom i Nizozemskom nego Njemačkom. Kompanija NCIC koja je licencirala Golea, proglasila je stečaj u maju 2006. godine.

Leopard Zakumi bio je službena maskota SP-a u Južnoj Africi 2010. godine.

Za skorašnje Svjetsko prvenstvo izabrana je maskota mravojed Fuleco. Riječ je o sisavcu koji je ugrožena brazilska endemska vrsta.

Maskote:Engleska 1966 - World Cup Willie
Meksiko 1970 - Juanito
Njemačka 1974 - Tip in Tap
Argentina 1978 - Gauchito
Španija 1982: Narajito
Meksiko 1986: Pique
Italija 1990: Ciao
SAD 1994: Striker
Francuska 1998: Footix
Japan i Južna Koreja 2002: Ato, Kaz i Nik
Njemačka 2006: Goleo i Pillie
Južna Afrika 2010: Zakumi
Brazil 2014: Fuleco

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: