U grotlu Wembleya
90

Southampton slavio u najskupljoj utakmici u svijetu nogometa i plasirao se u Premiership

D. P.
Armstrong junak na Wembleyu (Foto: Southampton FC)
Armstrong junak na Wembleyu (Foto: Southampton FC)
Nogometaši Southamptona savladali su Leeds rezultatom 1:0 u finalu play-offa engleskog Championshipa i tako izborili promociju u Premier ligu. Podsjetimo, prethodno su u najjaču ligu svijeta plasman izborili Leicester i Ipswich Town.

Najskuplja nogometna utakmica na svijetu, kako je mnogi s pravom nazivaju, donijela je bitku za ulazak u najjaču ligu svijeta i na kraju iznenađenje jer je Leeds u nju ušao kao favorit.

No, u 24. minuti u jeku napada Leedsa Adam Armstrong izlazi sam pred protivničkog golmana na desnoj strani i rezantnim udarcem u dalji ugao pogađa mrežu za vodstvo Southamptona.

U nastavku opsada gola Southamptona, ali su i neke više sile bile uz popularne Svece danas. Nikome nije jasno kako u 84. minuti Daniel James nije postigao pogodak, pošto je njegov volej-udarac od prečke završio na liniji, a onda izašao van terena.

Ostalo je 1:0 za Southampton, tako da se ekipa u vlasništvu srbijanskog biznismena Dragana Šolaka nakon jednogodišnjeg izbivanja vraća u Premier ligu.

Uz startnih 36 miliona eura za nastup, ekipa koja pobijedi u finalu Championshipa inkasirat će 160 miliona eura u naredne tri sezone. No, ukoliko izbori opstanak u Premier ligi naredne sezone, cifra će narasti na nevjerovatnih 310 miliona eura koje će dobijati kroz narednih pet sezona.

Stoga, ova utakmica se s pravom naziva "najskuplja u svijetu nogometa", vrijednija čak i od finala Lige prvaka.

Rezultat i strijelac:

Leeds - Southampton 0:1 (Armstrong 24')