"Sotonsko djelo"
0

Somalijski militanti zarobili fudbalera Saleha Husseina

Totalsport
Sa'ad Saleh Hussein
Sa'ad Saleh Hussein
Pod misterioznim je okolnostima u petak nestao somalijski nogometaš Sa'ad Saleh Hussein, jedan od najperspektivnijih u zemlji. Uhapsili su ga pripadnici Al-Shabaabove policije.

Riječ je o militantnoj islamističkoj grupi koja već godinama pokušava svrgnuti formalnu Somalijsku vladu i uvesti Šerijatski zakon, dok u južnim dijelovima zemlje već kontrolira najveći dio teritorija.

Husseina su fundamentalisti oteli u petak ujutro na putu do treninga u glavnom somalijskom gradu Mogadišu, te su ga priveli u jednu od svojih kaznionica.

"Frustrirani smo jer ne znamo šta ga je zadesilo. Informirali smo se kod nadležnih u Al-Shabaabu i saznali samo da je Sa'ad uhapšen zbog nepoštivanja islama. Ne znamo šta nam je činiti", rekao je za lokalnu ispostavu Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) jedan od nogometaševih rođaka.

Želio je ostati anoniman zbog straha od odmazde ekstremista.

Iz Somalijskoga nogometnog saveza dosad se nisu oglasili o slučaju, premda je mladi nogometaš jedan od njihovih najvećih uzdanica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Somalijski islamisti, inače povezani s teroristima iz Al-Quaide, još su 2006. godine nogomet osudili kao "sotonsko djelo".