Lažirao dokumente
50

Snimak potvrdio najveći skandal nogometne današnjice, selekciju će izbaciti s Mundijala

D. P.
Castillo je u snimku priznao da je Kolumbijac (Foto: EPA-EFE)
Castillo je u snimku priznao da je Kolumbijac (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Ekvadora vrlo vjerovatno bit će izbačena sa Svjetskog prvenstva u Kataru nakon što su snimci potvrdili da je nogometaš Byron Castillo lažirao dokumente i identitet.

Već mjesecima traje slučaj o identitetu Byrona Castilla i činilo se da se sve riješilo, no sada je skandal poprimio nezapamćene granice nakon što su u javnost dospjeli snimci koji bi trebali Ekvador izbaciti sa Svjetskog prvenstva.

Naime, Nogometni savez Čilea obratio se FIFA-i s informacijom da je Ekvador lažirao podatke o Byronu Castillu. Tvrdili su da je ovaj reprezentativac Ekvadora zapravo Kolumbijac koji je rođen u Tumacu 1995. godine, a ne u ekvadorskom gradu Villamil Playas 1998. godine kako stoji u njegovim zvaničnim podacima.

Zbog nedostatka dokaza FIFA je odbacila žalbu Čilea. No, jučer su u javnost dospjeli dokumenti i snimci koji potvrđuju da je nogometaš lažirao dokumente.

Njegovo pravo ime je Byron David Castillo Segura, dok su ga u Ekvadoru prijavili na ime Bayron Javier Castillo Segura. Audiosnimak i dokumente ekskluzivno je objavio Daily Mail, a ubrzo su s više informacija oglasili se i južnoamerički mediji.

Snimak je nastao 2018. godine i tu je nogometaš razgovarao s predstavnikom Nogometnog saveza Ekvadora. Rečeno mu je da koristi krivotvorene dokumente koji mu omogućavaju da nastupi za drugu zemlju.

Rodni list koji potvrđuje da je Castillo lažirao identitet
Rodni list koji potvrđuje da je Castillo lažirao identitet

Priznao je da je mu je ekvadorski biznismen Marco Zambrano pomogao da dođe do krivotvorenih dokumenata i lažnog identiteta pod kojim je stekao pravo nastupa za Ekvador.

Sada se očekuje hitna reakcija FIFA-e koja će vjerovatno izbaciti Ekvador sa Svjetskog prvenstva samo dva mjeseca prije nego što smotra najboljih selekcija svijeta počne u Kataru.

Iako je FIFA odbacila optužbe Čilea prije nekoliko mjeseci, iz saveza ove zemlje uložili su žalbu i za nekoliko dana FIFA će imati sastanak. Čileanci se nadaju da bi mogli "upasti" na Mundijal umjesto Ekvadora, a sve će biti poznato za nekoliko dana.