Nema produženja ugovora
0

Smijenjen Diego Maradona

Totalsport
Diego Maradona (Foto: Reuters)
Diego Maradona (Foto: Reuters)
Jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora Argentinskog nogometnog saveza (AFA) Diego Maradona smijenjen je s mjesta selektora argentinske reprezentacije.

Tačnije, Maradoni je sa završetkom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi istekao ugovor, a AFA je u utorak donijela odluku kako mu neće ponuditi novi.

Završio je na taj način 21-mjesečni Maradonin boravak na klupi Argentine, boravak koji je bio obilježen brojnim kontroverzama, aferama i kritikama na račun njegova rada i trenerskog znanja. Isprobao je Maradona više od 100 igrača u svome mandatu, a na Mundijal se plasirao kroz ušicu igle nakon što je u južnoameričkim kvalifikacijama, između ostaloga, izgubio od Bolivije čak sa 6-1.

Nakon što je ipak uhvatio plasman na SP, na krajnje je vulgaran način izvrijeđao novinare i sve ostale koji su kritizirali njegov rad zbog čega je zaradio višetjednu suspenziju Međunarodne nogometne federacije (FIFA). U JAR-u je Argentinu odveo do četvrtfinala u kojem su “gauči” doživjeli debakl protiv Njemačke, izgubivši s 4-0.

Uprkos tome, AFA je najavila kako će mu ponuditi novi ugovor, sve do SP-a 2014., ali čini se da je to bila samo predstava za javnost. Nakon što je Maradona najavio kako će ostati na klupi samo ukoliko s njime ostanu i svi njegovi saradnici, predsjednik AFA-e Julio Grondona je iskoristio priliku. Inzistirao je na smjeni nekolicine Maradoninih asistenata, među njima i velikog prijatelja “malog zelenog” Alejandra Mancusa. Dosadašnji izbornik na to nije pristao čime je Izvršnom odboru dao zeleno svjetlo da ga na svojoj sjednici u utorak smijeni.

Argentinski mediji već su i prije službene objave Maradonina odlaska naveli trenera Estudiantesa Alejandra Sabellu i stratega Racinga Miguela Russa kao moguće nove selektore.