Pred okršaj Sarajeva i Želje
0

Smajo Smajlović: Nekada sam na derbije išao 24 sata prije utakmice

Piše: Edin Isanović
Nakon razgovora sa jednim od najpoznatijih navijača Željezničara Stoletom Anđelićem iz Bora, portal Klix.ba donosi priču o jednom od navjernijih navijača FK Sarajevo Smaji Smajloviću. On naglašava da od malih nogu prati Bordo klub. Zbog Sarajeva je obišao čitavu bivšu Jugoslaviju. Nikada nije pitao '"ide li se", nego "kad je polazak". Smajo trenutno živi u Gračanici, a rođen je u Kotor-Varoši.

Pred 100. prevnstveni dvoboj dva ljuta rivala Sarajeva i Željezničara Smajlović kaže da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima Bordo tima, ali da je, ipak, očekivao više bodova na kontu.

"Nismo smjeli izgubiti u Travniku. To je veliki kiks. Što se tiče derbija očekujem pobjedu, šta drugo? Gledao sam mnogo gradskih dvoboja i pred svaki su očekivanja ista - trijumf Bordo tima. Tako je i ovaj put. Mi ne znamo igrati slabu utakmicu, a da osvojimo tri boda. Međutim, to zna Željezničar. Ponekad igraju slabo, ali pobijede. Bojim se da se to ne ponovi i protiv nas. Ako Sarajevo odigra kao protiv Levskog ili Širokog, siguran sam u slavlje", ističe Smajlović.

Husejinović može biti prevaga

Čovjek koji živi za Bordo tim napominje da najviše očekuje od Husejinovića.

"Said može biti prevaga, ali tu su još Belošević, Hadžić i Torlak. Puno očekujem i od Bandovića, on je veliko pojačanje za nas. Siguran je među stativama. Za pretpostaviti je da će pobjednik biti jesenji prvak".

Smajo ističe da je bio na mnogo derbija, ali je jedan posebno izdvojio.

"Najviše gledalaca bilo je 1982. godine, blizu 55 hiljada. Koševo je bilo krcato. Pobijedili smo 2:1, a golove za nas postigli su Keli i Sušić. To su bila lijepa vremena, ne može se opisati riječima. Nekada sam na derbi znao krenuti 24 sata prije utakmice. Recimo, navečer iz Banje Luke prema Sarajevu krenem vozom i dođem ujutro. Onda čitav dan hodam po gradu i odemo kod rahmetli Haseta. On nas je često častio tako da smo imali besplatnu hranu. Poslije prisustvujemo utakmici i onda čitavu noć putujemo nazad. Nezaboravno! Izgubili bismo dva ili tri dana kako bismo pogledali sudar Sarajeva i Želje".

Srcem i ljubavlju prema Sarajevu

Smajlović se sa radošću prisjeća pobjede nad komšijama 2000. godine, kada je bilo 4:1 na Koševu, a pamti i slavlje na Grbavici 2009. godine, kada je Bordo tim pobijedio 2:1.

"Ne mogu zaboraviti ni veliko slavlje u finalu Kupa BiH 2002. godine. Tada je Osmanhodžić postigao pogodak u posljednjim trenucima meča. Bila je neopisiva radost na tribinama, gdje su bili navijači Sarajeva. Prema mom mišljenju, u derbiju nema izrazitog favorita. Često je uzdignutih ruku meč završavao onaj tim koji je bio lošije plasiran na tabeli, naročito u jugoslavenskoj ligi".

Smajlović, koji nogometne stadione posjećuje od mladosti, istakao je da ima dosta prijatelja koji navijaju za Željezničar.

"Oni često dođu kod mene kući i kada sve vide ostaju šokirani. Samo kažu 'svaka čast'. Ima nas dosta koji nismo iz glavnog grada BiH, a svim srcem i dušom volimo FK Sarajevo. To je neopisivo".

Ovaj zaljubljenik u bordo boju na kraju je istakao da poštuje Želju kao ekipu i sve navijače Plavog tima. Dodao je da u subotu očekuje spaketakl na najvećem bh. stadionu. Sa prijateljem Edahom Brkićem, koji je pristalica Plavog tima, često dolazi na derbije.

"Stižem na 100. derbi. Ovom prilikom pozdravljam sve prave navijače koji istinski vole svoj klub", tako završava priču koju priča "srcem i ljubavlju prema Sarajevu".