Nogomet
0

Službeno: Pobjednici Evropske lige od 2015. idu u Ligu prvaka

Totalsport
Kao što je dan ranije najavio BBC, pobjednici Evropske lige će od sezone 2015/16 imati direktan plasman u Ligu prvaka. Potvrđeno je to u petak na kongresu Evropske nogometne federacije (UEFA) u Londonu.

Promjenom pravila UEFA želi svoje drugo natjecanje po kvaliteti učiniti atraktivnijim za klubove koji su često u Evropsku ligi slali na teren rezervne sastave. Plasman u Ligu prvaka kao glavna nagrada trebao bi spriječiti takve običaje u budućnosti.

Također, direktan plasman u jednu od grupa Evropske lige imat će 16 ekipa iz 12 država, a ne kao dosad šest klubova iz isto toliko zemalja. Promjene će stupiti na snagu 2015. godine kad istekne sadašnji ugovor o televizijskim pravima.

Kongres UEFA-e je potvrdio i rezoluciju protiv rasizma kojom će igrači i dužnosnici koji budu proglašeni krivima za vrijeđanje na rasnoj osnovi, biti suspendovani na deset utakmica u evropskim kupovima.

Dodajmo i da je Gibraltar napokon postao 54. punopravni član UEFA-e. Britanski prekomorski teritorij, koji se nalazi na jugu Pirinejskog poluotoka, dosad je bio pridruženi član zbog protivljenja Španije koja i dalje smatra da polaže pravo na taj teritorij, iako se lokalno stanovništvo izjasnilo da želi ostati u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.