Nogomet
7

Službeno: Juan Mata potpisao za Manchester United

Totalsport
Priča koja se vrtjela posljendjih nekoliko dana, u subotu navečer je konačno zaključena. Juan Mata je i službeno postao igrač Manchester Uniteda.

Španski nogometaš je tokom popodneva došao u Manchester i nakon što je prošao ljekarske testove navečer je potpisao ugovor. United je na svojoj web-stranici potvrdio da se radi o rekordnom transferu u klupskoj historiji: za Matu je Chelseaju plaćena odšteta od 37,1 milion funti. Crveni vragovi nisu precizirali na koliko je dugo razdoblje 25-godišnji veznjak potpisao, ali engleski mediji tvrde da se radi o četiri i pol godine.

Mata je došao u Chelsea 2011. iz Valencije. U prve je dvije sezone bio jedan od ključnih igrača Bluesa s kojima je osvojio Ligu prvaka, Evropsku ligu i FA Cup. No, dolaskom Josea Mourinha je pao u drugi plan što je u konačnici dovelo do transfera na Old Trafford.

"Oduševljen sam što sam se priključio Unitedu. Uživao sam u sretnim godinama u Chelseaju, ali došlo je vrijeme za novi izazov. United je savršeno mjesto za mene, uzbuđen sam što sam dobio šansu biti dio nove faze u klupskoj historiji. Chelsea je vrhunski klub i ostavio sam tamo puno prijatelja, ali ne možeš odbiti šansu da zaigraš za Manchester United - rekao je nakon potpisa ugovora nogometaš koji je odigrao 30 utakmica za špansku reprezentaciju i postigao devet golova."

"Juan je jedan od najboljih playmakera današnjice i pravo je zadovoljstvo potpisati ugovor s njim. Bio je ključan za nedavne uspjehe Chelseja s 28 asistencija i 32 gola. Impresioniran sam njegovim uzbuđenjem što je postao dio Uniteda. Juan je uvijek igrao dobro protiv nas i znam da će naši navijači biti oduševljeni što će ga odsad moći gledati u crvenom. Počevši od utorka", istaknuo je menadžer Uniteda David Moyes, najavivši da će Špancu pružiti priliku već u dvoboju protiv Cardiffa u sklopu 23. kola Premierlige.