Čekajući reforme
5

"Slučaj Vejnović" ne znači ništa za budućnost bh. nogometa zbog indolentnosti saveza

K. H.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Bivši igrač FK Zvijezda 09 Nemanja Vejnović proglašen je krivim za krivično djelo dogovaranja ishoda utakmice u najmanje dva meča Premijer lige BiH u sezoni 2018/19.

Prema zvaničnoj presudi Osnovnog suda u Bijeljini, odnosno odlukama iz presude, Vejnović je osuđen da je u dva susreta namjestio utakmicu, odnosno direktno pokušao utjecati na konačni epilog.

Pomenuti susreti su, kako saznajemo, utakmice između Zrinjskog i Zvijezde 09 (5:2) i Tuzla Cityja i Zvijezde 09 (3:1).

U samoj presudi piše da je u slučaju druge utakmice, odnosno u porazu Zvijezde 09 od Tuzla Cityja, Vejnović svojim saigračima obećao isplatu novca nakon utakmice, odnosno nakon sticanja dobiti putem klađenja.

S druge strane, u prvom meču protiv Zrinjskog nije jasno navedeno da se dobit pokušala steći klađenjem, samim tim jer se u dokaznom materijalu nalazi izjava osuđenog u kojoj golmanu svoje ekipe nudi novac prije početka utakmice.

Nogometni savez BiH, prema Disciplinskom pravilniku član 77. Učešće u neregularnosti, ima pravo kazniti igrače, sportske radnike i službene predstavnike za namještanje utakmica.

Do nedavne odluke Osnovnog suda u Bijeljini NS BiH nije uradio apsolutno ništa što je u njihovoj nadležnosti kada je riječ o ovom slučaju, čime su još jednom pokušali gurnuti "pod tepih" sve neregularne radnje koje se dešavaju u domaćem nogometu, iako ovakve presude nedvosmisleno dovode u pitanje regularnost samog takmičenja.

Primjera radi, NS BiH nije uradio gotovo ništa, a pod tim se podrazumijeva pokretanje istrage i krivičnog postupka u slučaju kada su golmanu Olimpika Dejanu Bandoviću nudili 10.000 KM da "povuče ručnu", odnosno u slučaju "Punac", kada se u pitanje dovodila regularnost utakmice između Sarajeva i Slobode.

Postavlja se jasno pitanje kakvu ulogu u svim neregulanim radnjama u domaćem nogometu, kao izvornom sredstvu budućnosti bh. nogometa, ima krovna kuća NS BiH, odnosno zbog čega nisu pravno reagovali ni na jedan od pomenutih slučajeva, ako ništa zbog formalnosti.

Primjera radi, krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) gotovo sigurno bi odmah pokrenula vlastitu tužbu i proces u bilo kojim sumnjivim okolnostima, baš kao što su uradili u slučaju albanskog Skenderbeua koji su suspendovali na 10 godina van evropskih takmičenja i kaznu od milion eura zbog namještanja utakmica.