Velika nogometna nada
118

Slovenac porijeklom iz BiH vrijedi milione, menadžer ga prodao na osnovu košarkaškog snimka

H. H.
Benjamin Šeško sa 14 godina (Foto: Screenshot)
Benjamin Šeško sa 14 godina (Foto: Screenshot)
Benjamin Šeško (19) jedan je od najvećih svjetskih nogometnih talenata. Nogometaš, čiji su roditelji iz Doboja, nastupa za reprezentaciju Slovenije, a sjajnim igrama u RB Salzburgu privukao je interes najvećih svjetskih klubova. Njegov menadžer Elvis Bašanović ispričao je zanimljivu anegdotu kako ga je prodao austrijskom velikanu.

Devetnaestogodišnji napadač je u emisiji "Pod prečko" otkrio da je kako kao mali mnogo igrao i košarku, a Bašanović je priznao da ga je prodao iz Domžala u Salzburg na osnovu košarkaškog videa.

"Benjamin je imao 14 godina i poslao sam ovaj snimak svim klubovima sa kojima smo razgovarali. Red Bull je poznat po stavljanju velikog naglaska na fizikalnost, slično engleskim klubovima. Sportski direktor Salzburga i ja se i dan danas šalimo da je Beni jedini nogometaš koga sam prodao na temelju košarkaškog videa", rekao je Bašanović u emisiji "Pod prečko".

Šeško je prošle sezone upisao deset pogodaka uz sedam asistencija, a uprkos intersu najvećih klubova već je dogovorio prelazak u RB Leipzig naredne sezone. Potpisao je petogodišnji ugovor u transferu vrijednom 24 miliona eura.

Mladi Slovenac je rođen u mjestu Radeče, visok je čak 1.95 centimetara, a igrao je za podmladak NK Krško i NK Domžale prije nego je otišao u Salzburg, odakle je jedno vrijeme bio posuđen Lieferingu.