Moguće sankcije
14

Sloboda zbog dugovanja prema Kostiću i Fatiću pred Disciplinskom komisijom FIFA-e

Klix.ba
Ivan Kostić (kranje desno). (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivan Kostić (kranje desno). (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zbog dugovanja prema igračima Ivanu Fatiću i Ivanu Kostiću Sloboda se nalazi pred Disciplinskom komisijom Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Dugovanja iznose skoro 100.000 KM.

Slobodi je na Prvostepenoj komisiji za licenciranje 20. juna 2017. godine oduzeta licenca za nastup u Premijer ligi zbog dugovanja bivšim igračima Ivanu Fatiću, Ivanu Kostiću, Damiru Mehidiću i Miljanu Govedarici, a dugovanja su iznosila više do 100.000 KM.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je nakon sjednice drugostepene komisije, održane 29. juna 2017. godine, ipak dao uslovnu licencu Slobodi uz obavezu kluba da na račun NSBiH uplati depozit u iznosu od blizu 45.000 KM. Novac se do danas nalazi na računu saveza i nije prebačen na račun igrača.

Pošto su Fatić i Kostić strani državljani, za njihov spor sa Slobodom nadležna je FIFA. Na osnovu toga, FIFA je donijela odluku da se ovoj dvojici igrača isplati blizu 100.000 KM.

FIFA-ine odluke je prihvatila i Prvostepena komisija za licenciranje BiH te je pored drugih igrača (Amer Ordagić i ostali) Sloboda obavezana isplatiti dug i Kostiću i Fatiću kako bi se takmičila u narednoj sezoni Premijer lige.

Pošto Sloboda još uvijek nije izmirila dugove prema igračima, cijeli slučaj je poslan Disciplinskoj komisiji FIFA-e tako da je tuzlanski klub pred sankcijama.

Moguće kazne su oduzimanje bodova, zabrana registracije ili čak izbacivanje iz lige. Navedene sankcije izriče FIFA, dok ih NSBiH samo sprovodi.