Nogomet
0

Sloboda u Istočnom Sarajevu će pokušati srušiti neugodnu tradiciju

Piše: M. Bošnjak
Husref Musemić (Foto: Klix.ba)
Husref Musemić (Foto: Klix.ba)
Fudbalere tuzlanske Slobode mnogi svrstavaju u red ekipa koje će se u Premijer ligi BiH boriti za plasman u neko od evropskih takmičenja. No, do sada su Tuzlaci kotirali uglavnom kao "domaćinska ekipa“, a za proboj među najbolje potrebno je bodove donositi i sa gostovanja.

Jedno od najtežih, barem sudeći prema tradiciji, predstoji im danas u Istočnom Sarajevu. Tuzlanski "rossoneri“ gosti su Slavije na terenu na kojem u službenim nastupima nikada nisu pobijedili.

Naime, Slavija i Sloboda u Istočnom Sarajevu igrali su osam puta. Domaćin je slavio sedam puta, dok su gosti samo jednom, u sezoni 2008/2009., uspjeli otkinuti bod (0:0).

Šef Stručnog štaba Husref Musemić trener je koji ne priznaje domaći teren i uvijek ide na pobjedu. Sloboda je pod njegovim vodstvom u proljetnom dijelu prvenstva bila među najuspješnijim ekipama. Igra u prošlom kolu protiv Rudara iz Porijedora (2:1) pokazala je snagu Slobode, mada se strijelci pomalo zatajili, jer su od desetak prilika iskoristili samo dvije.

U redovima Slobode danas će prvi put protiv svog matičnog kluba Slavije nastupiti Miljan Govedarica, mladi reprezentativac BiH. O izgledima Slobode kaže:

"Teren u Istočnom Sarajevu je veoma loš. Ko se bude zalagao i više želio pobjedu, taj će nešto i napraviti. Travnjak jednostavno ne dozvoljava više".

Susret Slavija – Sloboda igra se danas s početkom u 17,30 sati.