Premijer liga BiH
6

Sloboda će na Tušnju ugostiti Zrinjski, Čelik pod imperativom pobjede u okršaju sa Širokim Brijegom

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ovoga vikenda igraju se utakmice 5. kola u Ligi za prvaka i Ligi za opstanak. U subotu je na programu samo jedan meč iz gornjeg dijela tabele.

Tako će Sloboda u Tuzli ugostiti Zrinjski, dok će se utakmice Radnik –Željezničar i Sarajevo – Krupa odigrati u nedjelju. Sva tri dvoboja u Ligi za opstanak igraju se u subotu. Čelik će ugostiti i pokušati pobijediti Široki Brijeg, Vitezu na noge dolazi Olimpic, a Metalleghe će odmjeriti snage sa ekipom Mladost Doboj Kakanj.

Sloboda vodi bitku za četvrtu poziciju koja bi, kako sada stvari stoje, mogla osigurati učešće u Evropi. U subotu će na Tušnju igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti kako bi osvojili kompletan plijen u sudaru s aktuelnim prvakom Zrinjskim.

Vlado Jagodić, strateg Tuzlaka, vjeruje u pozitivan ishod ovog okršaja.

''Mi smo domaćini i trebamo da se pitamo na ovoj utakmici. Mi moramo svi od reda, skupa sa navijačima, biti u službi pozitivnog rezultata. Ako greške svedemo na minimum, onda se imamo s pravom nadati da pozitivan rezultat nije daleko. Poznajemo se dobro, mi imamo određenih stalnih problema u ovoj polusezoni oko raznih sitnih stvari koje na kraju mogu da budu krupne. Međutim, nas najviše brine ta naša nedosljednost kada sam rekao da su mi ekipe veoma malo primale golova, a sada primamo po dva, tri ili četiri. To znači da radimo individualne greške. To u okršaju s Zrinjskim ne smije biti slučaj'', kazao je Jagodić.

Gosti iz grada na Neretvi pokušat će u gradu soli doći do tri boda. Prvi šef struke Blaž Slišković podvlači kako njegove izabranike čeka težak ispit na Tušnju. ''Svjesni smo da utakmica neće biti lagana. Sloboda dosta oscilira, ali ima nekoliko izuzetno kvalitetnih pojedinaca. Gostujemo na Tušnju, a poslije toga Krupi.

Pokušat ćemo ostvariti maksimalan učinak kako bi se približili konačnom cilju, odbrani naslova prvaka'', kazao je bivši selektor bh. nogometne reprezentacije.

Za Čelik nema puno filozofije u okršaju sa Širokim Brijegom. Pobjeda je prijeko potrebna u borbi za opstanak u društvu najboljih. Boris Pavić, trener Zeničana, optimističan je pred gostovanje tima sa Pecare na Bilinom Polju.

"Ekipa je u posljednje četiri utakmice dobro napredovala i pokazala kvalitet, a nadam se da ćemo u istom ritmu nastaviti i posljednjih šest mečeva. Dolazi nam ekipa koja ne zaslužuje igrati Ligu za opstanak. Pobijedili su dva puta Zrinjski, Željezničar... Imaju kvalitetnih igrača, a nas čeka zahtjevna utakmica", kazao je Pavić. Nakon serije dobrih rezultata optimizam stanuje u svlačionici nekadašnjeg prvaka BiH. U taboru crveno-crnih nadaju se i velikoj podršci s tribina.

Gosti iz Hercegovine najavljuju kako će u Zenici igrati rasterećeno i pokušati ostvariti dobar rezultat.

Vitez nije upisao pobjedu još od novembra 2016. godine. U dvoboju sa Olimpicom igrat će pod velikom pritiskom. Tri boda su imperativ. Slaven Musa naglašava kako je krajnje vrijeme da njegovi izabranici osvoje kompletan plijen i približe se sigurnoj zoni.

I gosti iz Sarajeva okršaj u Vitezu vide kao priliku da poprave bodovni saldo.

''Svakako da je dobro što i protivnik osjeća pritisak sa aspekta rezultata, jer je u seriji loših rezultata. Međutim, ako govorimo o njihovom pritisku, moramo spomenuti i onaj koji sami osjećamo, jer teško neko može biti pod većim imperativom pobjede od nas. To je svima u klubu jasno, a samo trijumfom možemo malo čvršće da se uhvatimo za slamku spasa. Sve osim toga će vjerovatno značiti i ispadanje iz lige”, kazao je Dragan Radović, strateg Olimpica.

Metalleghe je u prošlom kolu savladao Široki Brijeg na Pecari. Puni samopouzdanja dočekat će u Banjoj Luci ekipu Mladost Doboj Kakanj koji je u srijedu eliminisana iz polufinala Kupa BiH od Sarajeva. Izabranici Mate Neretljaka najavljuju kako će od prve minute krenuti ofanzivno ka golu gostiju.

S druge strane, izabranici Husrefa Musemića težit će da ostanu neporaženi, a podvlače kako im ne nedostaje motiva i da još uvijek matematički nisu osigurali opstanak.

Raspored i satnica:

Liga za prvaka

Subota

Sloboda – Zrinjski 17:00 sati (prijenos na BHT1)

Nedjelja

Radnik- Željezničar 17:00 sati (prijenos na Moja TV) Sarajevo – Krupa 17:00 sati (prijenos na Arena Sport 1)

Liga za opstanak

Subota

Čelik – Široki Brijeg 17:00 sati (prijenos na Arena Sport 1) Vitez – Olimpic 17:00 sati Metallehge – Mladost DK 17:00 sati (prijenos na Moja TV)