"Trofej dugo čekam"
55

Slišković za Klix.ba: Kad se sjetim Danske naježim se, a titula sa Zrinjskim bi sve nadoknadila

Piše: Omar Tipura
Blaž Slišković želi osvojiti titulu prvaka BiH sa Zrinjskim (Foto: Klix.ba)
Blaž Slišković želi osvojiti titulu prvaka BiH sa Zrinjskim (Foto: Klix.ba)
"Žurim, nemoj molim te duže od 10-15 minuta", u hodu je kazao Baka dok smo koračali prema stolu na balkonu kod stadiona Pod Bijelim brijegom. Diktafon je, međutim, ugašen nakon skoro sat vremena. A bilo je hladno, što bi jedan Mostarac rekao:"I pingvin bi se smrz'o". Tek pred kraj, oblaci su se počeli razilaziti, a temperatura podizati, ali Baku su svakako grijale cigarete.

Blaž Slišković (57) je i kao igrač bio tipični fudbalski boem. Genijalac koji je loptu imao "u malom prstu", ali i koji je volio "brodolome". Nemojte se iznenaditi ako neko samouvjereno kaže da je Mostarac imao više talenta od Maradone, a ako poslušate stihove splitskog The Beat Fleeta, bit će vam jasnije.

"Više ne pratim ni balun jer mi je tlaka. Nikad više igrača ka šta je bija Baka", otpjevao je TBF za sva vremena.

Njegov trenerski CV ne sadrži nijednu titulu nacionalnog prvaka neke zemlje, kao ni neki veliki, historijski rezultat. A toliko je puta bio blizu. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine dovodio je na prag plasmana na Euro i Mundijal, Hajduk je doveo do njegove posljednje titule prvaka Hrvatske, ali je otpušten pred samu završnicu, sa Širokim Brijegom je prije dvije godine bio u igri za duplu krunu nakon što je zamijenio Slavena Musu, ali obje titule su mu izmakle ispod ruku. U Zrinjskom obavlja treći mandat. Želi naplatiti sve rampe iz prošlosti. Konačno.

"Ovo mi je velika prilika da dođem do titule. To bi za mene bila velika satisfakcija. Tako bih na neki način sve one trenutke u kojima sam posrnuo i sa reprezentacijom BiH, i sa Hajdukom, Širokim, Tiranom, sve bih to u neku ruku nadoknadio i zaboravio ukoliko bih ove godine osvojio titulu sa Zrinjskim. Vjerujem da ću ostvariti ono što dugo čekam, a to je da se okitim velikim trofejom", kazao je Baka na početku razgovora za Klix.ba.

"Titula u ovoj sezoni nije uslov, želim u grupnu fazu evropskih takmičenja"

Slišković je klupu Plemića preuzeo krajem marta, pred početak Lige za prvaka. Zamijenio je Ivicu Barbarića, a koji je zamijenio Vinka Marinovića, sadašnjeg trenera mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Zrinjski četiri kola prije kraja ima bod manje od Željezničara i dva boda više od Sarajeva. Sutra ga čeka puna Grbavica i Plava lokomotiva. Smije li propustiti ovu šansu?

"Meni nije postavljen nikakav uslov po pitanju osvajanja titule u ovoj sezoni. Bilo bi i suludo da to postoji, a vjerovatno ni ja takav ugovor ne bih potpisao pošto sam došao u trenutku kada je klub bio u krizi. Mislim da to niko ne bi prihvatio s obzirom na situaciju u ekipi kada se tražio trener. Ja sam potpisao ugovor na dvije godine i dva mjeseca. Već sada sa nekoliko ljudi iz Uprave razgovaram o eventualnim pojačanjima", smireno odgovara legenda Veleža.

Baka u trenerskoj karijeri nikada nije bio nacionalni prvak neke zemlje (Foto: Klix.ba)
Baka u trenerskoj karijeri nikada nije bio nacionalni prvak neke zemlje (Foto: Klix.ba)

Zrinjski je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine. Dokazao se kao tim koji ima kontinuitet odličnih rezultata. I prije tri godine Plemići su osvojili ligu. Slišković želi dalje od toga.

"Ekipa koja u BiH osvoji titulu ne bi trebala stati samo na tome. Bh. fudbal ako želi ići naprijed iz godine u godinu mora praviti uspjeh i u Evropi. Samo tako možemo podići rejting igrača, trenera i lige. Jedno ili dva pretkola ništa ne znače. Stoga, već sada razmišljam o ozbiljnim pojačanjima kako bismo napravili iskorak u Evropi. Ukoliko bih ostao još jednu godinu, onda bismo mogli planirati i ekipu koja se može boriti za grupnu fazu Evropske lige ili Lige prvaka“, ambiciozno je kazao.

"Nadam se da sudije nenamjerno griješe, ali jedan klub je poveznica pogrešaka"

Ambiciozno jeste, ali podsjećam ga na rane iz bliske prošlosti kada je otišao razočaran i vjerovatno sa mislima da se nikad više neće vratiti u bosanskohercegovački fudbal...

"Kada sam napuštao Široki Brijeg najviše sam bio razočaran generalno odnosima u fudbalu gdje jedni imaju privilegije, a drugi ne. Sve se svodilo na to da trud svih igrača i mojih kolega može pasti u vodu u jednoj utakmici samo zato što sudija svoj posao ne odradi kvalitetno. Sad sam se vratio vjerujući da se situacija promijenila. Malo se jeste promijenila, ali evo kako se primiče kraj prvenstva opet se ponavlja isto. Opet sam razočaran, ali vjerujem da su u pitanju nenamjerne greške. Iako je simptomatično da se to dešava upravo klubu koji se za titulu bori sa Sarajevom i Zrinjskim. Neke stvari su me ponovo razočarale, ali želim istrajati. Želim razmišljati o tome šta me čeka ako osvojim titulu", bez imalo ustručavanja govori Slišković.

Rješenje Bakine zagonetke je Željezničar. Teška tema. I o "puncu" se mnogo pričalo, pa je sve izlapilo. Zato, idemo dalje. Barem ovaj put. Vratili smo se opipljivim temama, kao što su faktori koji sprječavaju željenu pripremu ekipe. Baka smatra da je kvalitetna regeneracija ono što nedostaje bh. klubovima.

"Ovdje se igrači brže umaraju, jer nemamo kvalitetne uslove za regeneraciju kao što imaju kvalitetni klubovi po Evropi. To mi ne možemo imati iz finansijskih razloga. To sve košta. Drugačije bi i kod nas bilo da imamo takve uslove. Ne bismo imali iscrpljene igrače niti bismo gledali utakmicu koja ne liči na utakmicu, jer kada imate igrače koji su povezali tri ili četiri utakmice u kratkom periodu onda oni teže upijaju stvari, manje te slušaju, manje rade stvari koje bi trebali raditi...", objašnjava trener Zrinjskog.

"Krupa nije Moskva, zbog terena mijenjam sistem igre"

No, tu ne staje. Neizostavna tema bili su i tereni. Bivšem selektoru BiH posebno smeta što, primjerice, ekipa Krupe ima glavni teren sa umjetnom travom i to smatra prednošću tog tima.

"I tereni su problem. Naprimjer, imate Krupu koja ima glavni teren sa umjetnom travom. Naš pomoćni teren sa umjetnom travom je deset puta kvalitetniji od tog terena. Mi smo se na umjetnoj travi spremali za Krupu, ali naši igrači su imali problema sa privikavanjem, dok su igrači Krupe navikli na to. Njihovi mišići su spremni na to i u prednosti su u odnosu na svaku ekipu koja se navikla na prirodnu travu. A za to je kriv Savez koji je to dozvolio. Nije Krupa Moskva pa da se mora igrati na umjetnoj travi", zanimljivo je poređenje naveo Slišković.

Trening HŠK Zrinjski (Foto: Klix.ba)
Trening HŠK Zrinjski (Foto: Klix.ba)

Umjetna trava nije jedini problem. Tu su i tereni koji u slučaju padavina bivaju u izrazito lošem stanju. Oni mnogo poremete planove ekipe koja želi igrati na posjed lopte.

"Imate terene koji su jednostavno loši i gdje koristite duge lopte pa morate ubaciti veće igrače, jer ne igraš na posjed i ne treba ti tehnički jak vezni red. Ali, na taj način narušavaš ono što si spremao mjesecima. To se relativno često dešava", napominje Baka.

"Zašto moj igrač ima veći pritisak od Mbappea?"

Klubovi Premijer lige BiH generalno ne daju mnogo šansi mladim igračima, pogotovo oni klubovi koji se bore za titulu, a tu spada i Zrinjski. Istina, Slišković za sada ne može učiniti mnogo po tom pitanju, jer kadar kojim raspolaže obiluje iskusnim igračima koje on nije dovodio. Naravno, kvalitet tih igrača nije sporan, ali za gradnju tima na duge staze potrebna je mlađa krv. Slišković najavljuje promjene po tom pitanju. Rijadu Kobiljaru (21) je počeo davati šansu, a polako u prvi tim uvodi i Marijana Ćavara (19) iz juniorskog pogona.

Blaž Slišković na humanitarnoj utakmici (Foto: Klix.ba)
Blaž Slišković na humanitarnoj utakmici (Foto: Klix.ba)

"Kod nas i dalje postoji neko uvjerenje da je mlad igrač onaj koji ima 17, 18 ili 19 godina. Meni je mlad igrač onaj sa 14, 15 ili 16 godina. Jer, pogledajte Mbappea (napadač Monaca op.a.) koji ima 18 godina i igra protiv Juventusa. Zbog čega bi moj igrač imao veći pritisak kada igra na Grbavici? Ne vjerujem da je Mbappeov mentalni sklop razvijeniji za takve pritiske nego što je kod mog Ćavara koji ima 19 godina. Ja ne razmišljam na taj način.

Važno je da igrač ima kvalitet i onda ne gledam koliko ima godina. Ako ne stavimo mladog igrača onda ćemo vječno pričati da je mlad i perspektivan, a nećemo vidjeti šta može. Nekada su stariji igrači teže iznosili utakmice sa velikim pritiskom. To se meni desilo kada smo igrali protiv Danske. Tada su najiskusniji igrači poput Barbareza, Baljića, Bolića odigrali ispod nivoa, dok su mlađi to iznijeli na kvalitetan način. Nema tu pravila", objašnjava naš sagovornik.

"Puno Koševo, Danska, navijači, to se ne zaboravlja"

Sjediti sa Sliškovićem sat vremena, a ne spomenuti reprezentaciju BiH i mečeve protiv Danske u kvalifikacijama za Euro 2004. smatrao bih promašajem. Uostalom, to su vremena koja zauzimaju posebno mjesto u srcima svih navijača BiH. Nostalgija se osjeti. U Sliškovića i njegove izabranike niko tog 2. aprila 2003. godine nije vjerovao. Dan poslije prvoaprilskih šala donio je čarobnu istinu, jednu od najvećih pobjeda u historiji BiH. Pala je Danska na Parkenu. Barbarez, Baljić, 2:0.

"Kada smo otišli u Dansku već su nas svi otpisali, jer smo prve dvije utakmice loše odigrali. Tada je mlada reprezentacija imala dobar rezultat i tražili su da im prepustim dva, tri igrača iz A selekcije. Oni su igrali dan prije nas i ja sam te igrače kasnije stavio na klupu. Uglavnom, nas je 12, 13 bilo na treningu pred utakmicu protiv Danske. Rekao sam im da su nas svi otpisali, da nas je i Savez otpisao pošto je tražio da mladoj reprezentaciji prepustim igrače koje sam odabrao u A tim. Motivirao sam ih tako da je izgledalo kao da igramo sami protiv cijelog svijeta. Mislim da smo odigrali najbolju utakmicu do perioda kada su kasnije došli Ćiro i Safet", vraća se Baka u prošlost.

Danska je na kraju nanijela i tugu. U zadnjem kolu na punom Koševu se mogao obaviti popis stanovništva. Trebali smo tri boda, uzeli smo bod. Ali, Baka, onako filozofski i duboko, opisuje zašto je taj bod zapravo bio pobjeda.

"Napravio sam grupu igrača koja nije gledala ko je ko. Cijela Bosna i Hercegovina od Jajca do Trebinja je živjela za tu utakmicu. Naježim se kada se sjetim trenutka kada smo izašli pred puno Koševo i pred navijače koji pjevaju himnu 'hajmo Bosno, hajmo Hercegovino', kada su igrači skupa došli na centar i u čudu gledali šta se dešava. To nikada neću zaboraviti, mislim da neće ni igrači. Krajnji cilj je bio odlazak, ali i to što smo doživjeli za mene je bio uspjeh. Godinu i po prije toga bili smo u ponoru, a u tom trenutku su svi vjerovali u nas. Ako ništa, samo to saznanje da smo 10 dana cijelu zemlju doveli u euforiju meni, igračima i ljudima u Savezu daje satisfakciju da smo nešto pozitivno napravili. To su bile osnove na kojima se gradila reprezentacija", kazao je Blaž Slišković.