|

Slišković o meču sa Ircima: Važno je da ne primimo gol u Zenici

Slišković o meču sa Ircima: Važno je da ne primimo gol u Zenici
0
A
Anadolija
13.11.2015. u 13:18
19
komentara
0

dijeljenja
Slišković o meču sa Ircima: Važno je da ne primimo gol u Zenici Blaž Slišković (Foto: Arhiv/Klix)
Blaž Slišković, nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine istakao je da je u večerašnjem prvom susretu baraža za Euro 2016 protiv Republike Irske u Zenici najvažnije ne primiti gol.
Slišković niti jednog trenutka ne sumnjam da BiH ima kvalitetniju reprezentaciju od Irske, ali isto tako naglašava kako će za materijalizovanje te prednosti biti neophodna velika borbenost na terenu.

“U dvomeču sa Irskom imamo lijepe izglede da prođemo na Evropsko prvenstvo. Mislim da smo kvalitetnija reprezentacija uz uvjet da pokažemo htjenje, volju, želju i angažiranost u najmanju ruku kao Irci. Oni uvijek daju 120 posto svojih mogućnosti. Ako budemo u tom segmentu na njihovom nivou, onda će do izražaja doći naša tehnička i taktička prednost”, smatra Slišković i nastavlja:

“Njihov najveći adut je borbenost. Za njih ne postoji izgubljena lopta tokom svih 90 minuta, u ovom slučaju će to biti 180. Maksimalno se trude, tako da moramo biti borbeniji od njih ako želimo da slavimo”.

Sliškovića smo zamolili da se nakratko stavi u selektorsku ulogu, te da iznese svoje mišljenje o tome kako bi on ušao u prvu utakmicu baraža na domaćem terenu.

“Veoma je teško iz ovog ugla da govorim o tome, jer nisam uz reprezentativce i nemam uvid u trenutačno stanje. Međutim, mišljenja sam da prije svega ne trebamo dozvoliti da primimo gol. Barem ja tako razmišljam, jer postoji revanš. Bez obzira na krajnji rezultat, hoće li to biti pobjeda ili remi, najvažnije je da nam mreža ostane netaknuta. Sa primljenim golom situacija bi bila mnogo teža u revanšu u Dablinu. Prevashodno treba obratiti pažnju da nam odbrana bude čvrsta, stabilna i da ne dozvoljava protivniku da stvara šanse. S druge strane, uvjeren sam da naš napada može stvoriti barem jednu ili dvije odlične šanse za gol”, poručio je Slišković u razgovoru sa novinarom Anadolije.

Na kraju je još jednom dodao kako bi svaki rezultat bez primljenog gola bio dobar pred drugi susret u Irskoj.

“Naravno, da bi idealan rezultat prve utakmice bio naša pobjeda od 5:0. No, to je nerealno očekivati. Bio bih presretan kada bi slavili sa 1:0 ili 2:0. Jedan od tih ishoda bio bi sasvim dovoljan za prolaz. Možda bi zbog naše mentaliteta najbolja bila minimalna pobjeda bez primljenog gola, jer tada napetost i motiv ne opadaju, kao kada je trijumf ubjedljiviji. Rezultat 2:0 sa sobom donosi i veliki rizik, jer može doći do opuštanja a to se onda skupo plaća”, kazao je Slišković.

Prva utakmica baraža za EURO 2016 između BiH i Republike Irske igra se večeras u 20.45 sati na zeničkom stadionu “Bilino polje”.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...