Trener Plemića
42

Slišković: Mišu su otjerali bezvoljni glavni igrači koji se nisu uspjeli prodati

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Dva mjeseca ga nije bilo na klupi Zrinjskog, vratio se četvrti put i kazao da ga ni ovaj put ne bi zapalo da klub nije u problemima. Blaž Slišković je povratničku konferenciju za medije održao dan prije utakmice sezone i revanša protiv jakog bugarskog Ludogoreca u trećem kolu kvalifikacija za Evropsku ligu.

Kazao je kako je jučer preuzeo ekipu, održao jedan duži trening i upoznao se s nekoliko novih igrača koji nisu bili u prošloj sezoni.

"Želio sam da čujem njihova razmišljanja o situaciji, eventualnim problemima i kroz idući period te individualne razgovore ćemo pokušavati vratiti onu atmosferu, jer sada nije na nivou pobjedničke ekipe iz prošlih sezona. Na treningu smo probali odraditi nešto što ću sprovesti na sutrašnjoj utakmici protiv Ludogoreca. Danas je na programu klasičan treningu i odlazak u karantin, vjerujem da ćemo s pozitivnijom atmosferom izaći na utakmice te s mnogo želje i htijenja probati doći do pozitivnog rezultata, što je jedini način za igru protiv kvalitetnog protivnika kakav je sutrašnji", izjavio je Slišković.

Konstatovao je da problema ima, ali da ne želi da to bude alibi pred sutrašnju utakmicu. Sastav ni neke taktičke ideje nije želio saopćiti medijima, samo je kazao da će biti iznenađenja u sastavu, ali da će igrati samo oni koji su potpuno spremni. Na pitanje da li mu je žao što je otišao nakon šampionske titule, kazao je da i dalje vjeruje da je to bila dobra odluka.

"Ne može mene zapasti dobar trenutak, meni je predodređeno da preuzimam kad nije dobro. Meni je teško bilo preuzeti ekipu u ovim problemima. Veliki broj igrača je povrijeđen, mnogi se tek vraćaju, veliki broj utakmica i putovanja su ostavili traga. Osjetio sam da je moja obaveza da se vratim u ovom trenutku, poznajem dušu i karakter ovih momaka i ono što im nedostaje da se vrate u pravu formu. Pokušat ću do reprezentativne pauze da podignem kvalitet naše igre, ako u tome ne uspijem ja ću se povući. Dogovorena je cijela sezona, ali ako u kratkom ruku ne uspijem može se očekivati da se povučem, čim klub nađe novog trenera", saopćio je trener Zrinjskog.

Kazao je da je svjestan da ovo može biti mač s dvije oštrice i da svoj trenerski ugled i karijeru stavlja na kocku, da je ovo dokaz koliko je hrabar i koliko voli Zrinjski.

"Problemi su se uvukli u ekipu, to treba rješavati kroz razgovore. Zna se to, ali Slobodan Jakovljević koji je proglašen najboljim stoperom u ligi ne nađe angažman, Filipović prvi strijelac ne nađe angažman, Bilbija asistent nema novog angažmana. Tri glavna igrača su to, pojavi se bezvoljnost sa saznanjem da se opet kroz ovu ligu trebaju dokazivati. Tu treba malo čvršće ruke i nekim igračima reći gdje im je mjesto, dokle mogu dobaciti, a dokle ne mogu. To je moj zadatak , vratiti sve u normalu. Ko plati danak tim bezvoljnim mocima, plati trener. Ja sam im jučer rekao, ko je platio vašu neaktivnost i loše igre, platio je trener, sram vas bilo, pogledajte se u ogledalo", kazao je popularni Baka.

Najavio je analizu ko zaslužuje da igra u Zrinjskom, te kazao da su vrata otvorena onima kojima se ne bude sviđao njegov režim.

"Nije bitno kako se ko zove, bio on Bilbija, Pero Stojkić ili mali Stanić. To ćemo dovesti u normalu, jer ovdje nema razlike između novaka Bekića ili nekog starosjedioca", direktan je Slišković..

Za sutrašnju utakmicu je kazao da bi volio da njegova ekipa igra protiv Bugara kako je Čelik igrao protiv Željezničara, da je to pravi način kako se igra protiv realno boljeg. Kazao je kako je pogledao kako je Videoton izbacio Ludogorec, da je izvukao potrebne pouke te posebno izrazio žaljenje što se utakmica ne može igrati u Mostaru zbog neuslovnosti Stadiona pod Bijelim Brijegom. Pohvalio je Ludogorec, ali ostavio nadu da njegova ekipa ima šanse da napravi veliko iznenađenje.

Utakmica protiv Ludogoreca igra se sutra od 20 sati na Pecari u Širokom Brijegu.