Nogomet
0

Skandali bh. sudija: Pedofilija, klađenje, krađe piva i peškira...

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U posljednjih deset godina fudbalski arbitri iz BiH bili su u glavnim ulogama namještanja utakmica, ilegalnog suđenja pod lažnim identitetom, raznih oblika mita i korupcije, kao i krađa.

U posljednjih deset godina fudbalske sudije nanijele su veliku štetu državi Bosni i Hercegovini osramotivši je širom Evrope.

U glavnim ulogama bili su iz različitih razloga, od najnovije optužbe za pedofilski skandal, preko kladioničarskih afera, namještanja utakmica, ilegalnog suđenja pod lažnim identitetom, raznih oblika mita i korupcije, krađa piva i peškira u hotelu, utvrđeno je analizom novinara agencije Anadolija.

Pedofilski skandal

Međutim, posljednja afera šokirala je sve i definitivno prelila već odavno punu čašu. Kao što je mnogima poznato, posljednjih godina najboljeg bh. arbitra sa FIFA znakom Emira Alečkovića optužili su roditelji maloljetnog sudije da je njegovog sina uznemiravao seksualnim SMS-ovima. U jednoj od izjava, koja je u ovoj sedmici došla na stol u Fudbalski savez BiH kaže se da je bilo i fizičkog kontakta Alečkovića i dječaka.

"Poruke su izvučene iz konteksta. Dokazat ću nevinost u postupku koji slijedi", tvrdio je Alečković, kojeg je UEFA suspendirala i sa Evropskog prvenstva U19 reprezentacija i hitno vratila u Sarajevo.

Roditelj koji ga je prijavio u Fudbalski savez BiH kazao je da je seksualno uznemiravanje njegovog sina počelo još prije pola godine. Ističe da bi se u narednim danima moglo pojaviti još roditelja dječaka koji će Alečkoviću na teret staviti pedofiliju, ali i da će se u cijelu priču uključiti i policija.

Što se tiče FS BiH pokrenuta je zvanična istraga, a konačan sud o Alečkovićevoj sportskoj sudbini (suspendiran do okončanja postupka) dat će Disciplinska komisija Saveza. Kako su za agenciju Anadolija naglasili u FS BiH, ne očekuju da će skandal dobiti epilog u skorije vrijeme.

Sude i dobijaju 200 KM

Posljednjoj su prethodile brojne afere vezane za fudbalske bh. sudije. Od onih koje su uzdrmale javnost i van granica BiH prva se desila 2006. godine. Salih Delić, tada predsjednik NK Mramor, snimio je telefonski razgovor sa sudijom Tarikom Kečom uoči utakmice njegovog tima i Radničkog iz Lukavca u Prvoj ligi Federacije BiH.

"Razgovarao sam sa Husom (Husom Golaćem, tada predsjednikom FS Federacije BiH, op.a). Pričali smo 15-ak minuta. Pošto je treći sudija diskutabilan, ja sam mu rekao da bude pametan. Lijepo mu je na ovoj listi. Ode svugdje suditi i za to dobije 200 KM", pričao je Kečo u telefonskom razgovoru objavljenom i na kanalu Javnog RTV servisa BiH.

Delić ga je potom pitao da li može prekinuti utakmicu i koliko novca traži za takvu vrstu usluge, na što je Kečo odgovorio:

"Zavisi, ako bi pomoćnog sudiju pogodila plastična flaša. On je malo diskutabilan, ali ja sam razgovarao sa njim. Zavisi kako ispadne taj cijeli slučaj. Što se tiče novca, ja ću vam reći kako imam dobar posao. Plata mi je 2.500 KM, a radim kao direktor ŽKK Željezničar. Taj iznos neka vam bude orijentir, a meni male pare ništa ne znače. Nadam se da će biti sve uredu, i da ćete, ako Bog da, pobijediti".

I pored objavljenog dokaza, audiosnimka razgovora, u jednoj od informativnih emisija na JRTS BiH, koji je evidentno ukazivao na mito i korupciju, ali i iznudu, u FS Federacije BiH ocijenili su ga "neosnovanim". Kečo je na državnom nivou još i nagrađen, pa je postao FIFA-in sudija za mali fudbal!?

Tri godine kasnije vijest da su FIFA i UEFA doživotno suspendirale Novu Panića, 2009. najboljeg sudiju iz BiH, odjeknula je kao bomba. Ekspresno mu je zabranjen rad na bilo kojoj od funkcija u fudbalu, jer je sarađivao sa kladioničarskom mafijom.

Prema navodima iz FIFA-e i UEFA-e, Panić je bio umiješan u namještanje utakmice A timova između Lihtenštajna i Finske i susreta U-21 selekcija Švicarske i Gruzije.

Detaljnom istragom utvrđeno je da je Panić radio u saradnji sa balkanskom kladioničarskom mafijom, koja mu je 18. novembra 2009. godine u Luganu (Švicarska) dala 50.000 eura da bi obavio "prljavi posao". Nakon što je izbačen doživotno sa fudbalskih terena, Panić se u pojedinim medijima u BiH pravdao kako je kriv što nije prijavio FIFA-u i UEFA-u da ga žele podmititi. Govorio je da nije uzeo 50.000 eura.

Suđenje za mafiju

Od tada nisu prošle ni dvije godine, a FIFA i UEFA su doživotno precrtale još jednog nekada najboljeg sudiju iz BiH na međunarodnoj sceni. Siniša Zrnić je 9. februara 2011. godine u Antaliji pod lažnim identitetom sudio prijateljsku utakmicu Latvija - Bolivija (2:1). U Tursku je Zeničanin otišao bez znanja Sudijske organizacije FS BiH sa sugrađanima i arbitrima pomoćnicima Kenanom Bajramovićem i Rizahom Ridalovićem.

Kada su ih FIFA i UEFA optužili za namještanje ishoda meča zarad kladioničarske mafije, Zrnić i njegovi asistenti priznali su da su dobili po 1.000 eura i plaćene troškove boravka i puta do Turske i nazad. Inače, Zrnić je u toj utakmici dosudio tri nepostojeća penala, a jedan udarac sa bijele tačke je i ponovio nakon što je golman Bolivije odbranio šut Latvijca.

Posebno mizernu blamažu BiH u svijetu priuštio je Edin Golać, nekadašnji premijerligaški sudija i sin Huse Golaća, bivšeg predsjednika FS Federacije BiH. On je u julu 2011. godine za vrijeme boravka na Futsal kupu u Škotskoj obio hotelski bar i ukrao pivo. Hotelsko osoblje prijavilo je ovog ''ljubitelja dobre kapljice'' kontroloru suđenja na turniru, nakon čega ga je UEFA skinula sa liste internacionalnih arbitara.

Golać se ''dokazao'' i na domaćem terenu. U motelu Kaktus u Čitluku tokom jednog od seminara FS BiH ukrao je peškir. Na koncu ga je morao vratiti, a čelnici Saveza javno su se izvinjavali svojim domaćinima.

Reketiranje poštenih sudija

Nisu samo sudije rak-rana bh. fudbala, i bivši funkcioneri Sudijske organizacije bili su glavne "zvijezde" brojnih afera. Fahrudina Fazlagića, nekadašnjeg predsjednika Sudijske organizacije FS BiH i njegove kompanjone, bivše sudije Dževad Imoćanin, Midhat Čorbo i Vlado Jagodić, današnji selektor mlade reprezentacije BiH, prije osam godina optužili su da ih je reketirao, odnosno da su skinuti sa liste, jer im nisu dali novac da bi ostali na Premijer ligi BiH.

Čorbo i Imoćanin pričali su i da su Fazlagiću davali novac da bi ih "pripazio za ocjene i delegiranja“. Skandal je zataškalo bivše rukovodstvo FS BiH, a njime se nikada nisu pozabavili ni državni istražni organi.

Komitet će angažirat psihologinju

Ibro Hasanbegović, aktuelni predsjednik Komiteta za suđenje FS BiH istakao je za agenciju Anadolija kako on i njegove kolege nisu mogli utjecati na posljednja dešavanja, tj. "slučaj Alečković“.

"Lično, još sam u šoku i zbog činjenice da se vodi istraga protiv Alečkovića u vezi s tim. Ova i afere iz prošlosti itekako su škodile imidžu našeg suđenja u svijetu. Trudili smo se da preveniramo brojne negativnosti. Ranije smo na nekim seminarima sudija angažirali psihologinju Jasnu Bajraktarević, a poslije najnovijih dešavanja, to ćemo sigurno ponovo učiniti", rekao je Hasanbegović.