Nogomet
5

Sjećanja i vrijedne uspomene: Najstariji fudbaler iz Goražda prvu utakmicu odigrao 1948. godine

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Goraždu je priređena manifestacija povodom 98 godina postojanja fudbala u ovom gradu. Mala svečanost za ljubitelje ovog sporta, nekadašnje asove i veterane, aktuelne fudbalere i sve zaljubljenike ovog sporta organizovana je u ovdašnjem Centru za kulturu, gdje je postavljena i izložba fotografija koje svjedoče o generacijama fudbalera ovog kraja.

Fudbal se u Goraždu igra od 1918. godine, a najstariji živi fudbaler sa ovih prostora Srđan Tanasković za ovu je priliku stigao iz Beograda. Prvu utakmicu odigrao je 1948. godine. Sjećanje ga još služi, a za fudbal vežu lijepe uspomene.

"Kako mi je drago da se neko sjetio nas starih fudbalera. To je bilo jedno dobro vrijeme i dobro smo živjeli, a živjeli smo za klub", kaže Tanasković.

FK Goražde od perioda kad je osnovan nekoliko je puta mjenjao ime, zvao se "Herceg Stjepan", "Bratstvo", "GOŠK", "Radnički", te fudbalski klub "Azot" – Vitkovići.

O dugoj tradiciji fudbala u Vitkovićima i Goraždu, vremenu kad se razvijao ovaj sport i generacijama koje su igrale fudbal govorili su prof. Alija Džemidžić, nekadašnji fudbaleri Salko Dervišević, Edib Čovčić i drugi, a posebno emotivno bilo je prisjećanje Braca Kuljuha.

"To su bila sjajna vremena druženja, to je bio lijep život. Igrali smo srcem", kaže Kuljuh.

Za sveukupan doprinos u afirmaciji fudbala i izgradnji sportske infarstrukture u Goraždu zlatna plaketa je posthumno dodjeljena Enveru Kuljuhu, nekadašnjem direktoru Pobjede. Priznanja su uručena i bivšim fudbalskim prvotimcima, uspješnim trenerima i porodicama umrlih fudbalera.

Prvi fudbalski klub, prema zapisima prof. Rasima Živojevića u Goraždu je osnovan 1918. godine, a prva odigrana utakmica bila je protiv ekipe Jugovića iz Foče. O historijatu razvoja fudbala koji se igrao i u najtežim danima rata 40-tih ali i 90-ih godina, govori i simboličnih 98 fotografija čija je postavka upriličena u holu Centra za kulturu.

Da sve bude u sportskom duhu pobrinuli su se lokalni rivali Goražde i Azot koji su na gradskom stadionu odigrali prijateljsku utakmicu .

"Goražde spada u red gradova u kojima su neke grane sporta veoma cijenjene i razvijene. Kao i u drugim našim gradovima, fudbal u Goraždu ima najviše pristalica. To je jedna od najstarijih grana sporta u Goraždu", istakli su organizatori manifestacije članovi Udruženja za očuvanje prirodne i civilizacijske baštine "Sinan Paša Sijerčić".

Zahvalnost fudbalskim majstorima i obećanja da će nastaviti da podržavaju snaženje fudbalskog ali i ostalih sportova u BPK i Općini Goražde izrekli su ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga i Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.