BiH
56

Počela gradnja teniskih terena u Goraždu

Piše: E. A.
U Goraždu je počela izgradnja teniskih terena na lokaciji iznad gradskog stadiona a podršku ovom projektu pružili su predstavnici Udruženja Goražde – Mettmann, tačnije član ovog udruženja, njemački psiholog Ulrih Hogenšurc. On je za izgradnju teniskih terena donirao 17.000 KM dok će ostatak sredstava obezbjediti općina Goražde I kantonalno ministarstvo sporta.

Ulrih Hogenšurc je član udruženja od njegovog osnivanja 1987. godine. Još tada je zavolio Goražde a poznati njemački psiholog pomogao je mnogim Bosancima i Hercegovcima tokom proteklog rata a među njima je najviše bilo upravo stanovnika grada na Drini koji su utočište potražili u ovom njemačkom gradu.

''Mi smo 1987. godine uz pomoć ovdašnjeg kluba koji se zvao Jugoslavija čiji sam ja predsjednik u to vrijeme bio napravili saradnju između Univerziteta i gradske uprave sa ciljem da formiramo nekad neko udruženje koje bi spajalo dva grada. To smo napravili 1987. godine sa prvom delegacijom dolazeći ovdje u Goražde i formirali Udruženje Mettmann-Goražde koje funkcioniše i danas. Proveo sam u Goraždu nekoliko lijepih odmora, često sam dolazio ovdje. Goražde kao grad mi se veoma dopalo i ljudi u njemu su mi se dopali jer su gostoprimljivi, ne znam da li to još negdje postoji", izjavio je dr. Ulrich Hogenschurz.

On je sa načelnikom općine Muhamedom Ramovićem potpisao Sporazum o saradnji i sufinansiranju izgradnje teniskih terena.Kompletan projekat koštat će oko 80.000 KM no pored općine 20.000 KM u ove svrhe će izdvojiti i resorno kantonalno ministarstvo.

''Mi sa ovim projektom kasnimo više od dvije godine iz razloga što je doktor imao neke zdravstvene probleme i dugo je bio u bolnici, a želio je da on sufinansira ovaj projekat. Evo danas je stigao i želi da uplati po ranijem dogovoru 17.000 KM. Očekujemo najdalje za dva mjeseca da ćemo imati prvi meč, a poslije toga u okviru druge faze ide obezbjeđenje reflektora, zatim ćemo rušiti ogradu i postaviti novu žičanu ogradu. Dakle, prva faza je da uradimo teren i onda ide druga faza u okviru koje će se uraditi reflektori, ograda, tuš kabine i sala za presvlačenje tako da će to biti uređeno na najbolji način", pojašnjava načelnik Ramović.

Radovi su već počeli na ovoj lokaciji a već se planira i osnivanje prvog teniskog kluba.

"Zahvalio bih se svima onima koji su dali svoj doprinos da naš grad dobije teniski klub kao i teniske terene, gdje će moći građani izlaziti rekreativno, a nadam se naša omladina i profesionalno. Mi ćemo se potruditi da ponovo dovedemo u naš grad Damira i Deu ako dođe do otvaranja turnira tokom ovog ljeta, tako da vjerujem da se očekuje jedan zaista dobar sportski teren, a i dobri teniski turniri ovdje ove godine", kaže Damir Žuga, kantonalni ministar obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta.