Nogomet
15

Širom BiH odjekuje pjesma, svi slave plasman Zmajeva u Brazil

Piše: Ekipa portala Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Već nakon prve sekunde, kada je sudija odsvirao kraj utakmice između BiH i Litvanije, ulice bosanskohercegovačkih gradova preplavili su najstrastveniji navijači, ali i ostali Bosanci i Hercegovci, slaveći plasman nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine.

Ulice širom Bosne i Hercegovce bukvalno su usijane, a sa svih strana čuju se navijačke pjesme i slavi se historijski plasman nogometne reprezentacije na veliko takmičenje. Mostar, Tuzla, Zenica, Zavidovići, Bosanski Šamac, Konjic, Jablanica, Goražde, Srebrenik...doslovno "gore".

Zastave, petarde, vatromet, pjesma i automobilske sirene čuju se sa svih strana, dok hiljade građana i dalje pristižu na trgove svih bh. gradova.

Na glavni mostarski trg Musala odmah po okončanju utakmice počele su se slijevati kolone navijača i slavljenika. U samo desetak minuta već je na trgu Musala bilo više od dvije hiljade slavljenika, a već su bile formirane i slavljeničke kolona automobila.

U trenutku dok šaljemo izvještaj kolone građana slijevaju se prema trgu Musala a gradom već kruži nekoliko kilometara duga kolona vozila, javlja reporter portala Klix.ba.

Za sada sve protiče bez incidenata, a trg su okupirale desetine novinarskih ekipa.

Kao zapete puške građani Tuzle čekali su posljednji sudijski zvižduk na utakmici Litvanije i BiH. Kada su ga čuli uslijedilo je veliko slavlje, vatromet u skoro svim gradskim naseljima, a veoma brzo su formirane kolone autmobila...

Najbučnije je bilo na skveru gdje se, kao po običaju, okupljaju navijači poslije pobjeda Zmajeva.

Ovoga puta saobraćaj je u potpunosti bio blokiran, a policija nije intervenisala kao u nekim ranijim slučajevima.

Slavilo se na Trgu slobode, na parkingu pored Pannonice gdje je se na velikom platnu pratila historijska utakmica naše reprezentacije. Urnebesno je bilo u tuzlanskim caffe-barovima i diskotekama, a sudeći po raspoloženju fešta će trajati do jutra.

Desetine hiljada Zeničana nalazi se na ulicama Zenice gdje proslavljaju odlazak naše reprezentacije u Brazil.

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici po završetku utakmice uslijedilo je tradicionalne slavlje i defile autima, dok su potom navijači krenuli Obalnim bulevarom do hotela Dubrovnik gdje su blokirali saobraćaj.

Ulicama odjekuje "A nama Brazil je...", a desetine hiljada navijača slavlje će nastaviti do daleko u noć.

Kako nam javljaju čitatelji iz Bosanskog Šamca, slavi se i u ovom gradu, i to prvi put javno. Slično je bilo i u Modriči gdje su navijači, također, izašli na ulice. Slavlje je proteklo uz veliku pratnju policije, ali bez ijednog incidenta.

Atmosferu s ulica bh. gradova pogledajte u fotogaleriji.