Nogomet
49

Širokom Brijegu pripao derbi protiv Sarajeva

Piše: O. T.
U derbiju 18. kola BHT Premijer lige Široki Brijeg je na Pecari slavio protiv Sarajeva rezultatom 1:0. Gol odluke postigao je Zvonimir Kožulj.

Prvo poluvrijeme utakmice, osim šanse Krstanovića u 12. minuti susreta, nije donijelo velikih prilika pred golovima Solde i Plakala i većinom smo gledali borbu na sredini terena i šuteve sa distance.

Odmah na početku drugog poluvremena odličnu priliku za vodstvo ponovo je imao Široki Brijeg preko Krstanovića čiji je udarac odbranio Plakalo.

Potom je u 53. minuti nastala velika gužva na terenu, a žute kartone su dobili igrač Sarajeva Tomislav Barbarić, te Mate Pehar i Ivan Sesar iz Širokog Brijega.

Uslijedio je period igre kada je Sarajevo stvaralo pritisak. U 61. minuti Duljević je ubacio sa strane, a Benko nije uspio zahvatiti loptu na vrhu peterca. Samo minutu kasnije sjajan šut Bekića sa 16 metara odličnom intervencijom zaustavlja Soldo.

Ipak, nakon pritiska Sarajeva, Široki Brijeg u 69. minuti uspijeva doći do vodstva, a strijelac je bio Kožulj. Nakon centaršuta sa lijeve strane, odbrana Sarajeva je izbacila loptu iz šesnaesterca, a zbog sudara sa igračem Širokog golman Sarajeva Plakalo se nije na vrijeme vratio na gol što je šutem sa 20 metara iskoristio Kožulj.

Do kraja utakmice nije bilo velikih prilika i Široki je uspio sačuvati prednost. Ovom pobjedom Širokobriježani su ostali na četiri boda udaljenosti od prvolasirane Slobode, dok Sarajevo sada ima šest bodova manje od Tuzlaka.

Tabela: