Nogomet
91

Amer Bekić odlučio derbi na Koševu, prva velika pobjeda Ješića

Piše: O. T.
Amer Bekić riješio derbi na Koševu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U derbiju 14. kola BHT Premijer lige Sarajevo je na Koševu dočekalo lidera tabele ekipu Slobode. Bordo tim je zasluženo slavio sa 1:0.

U utakmici koja je obilovala prekršajima i prekidima, Sarajevo je uspjelo doći do pobjede ponajviše boljom igrom u drugom poluvremenu.

Početak utakmice obilježilo je ispitivanje snaga i prekršaji, a ponajviše je fauliran bio napadač Slobode i najbolji strijelac ovog tima Mersudin Ahmetović koji je do sada postigao šest pogodaka u ovoj sezoni BHT Premijer lige.

Velika prilika za vodstvo imalo je Sarajevo u 26. minuti kada je Krste Velkoski uposlio Amera Bekića koji sam izašao pred golmana Slobode, ali nije ga uspio savladati. Amer Bekić je u ovom meču dobio priliku ispred Leona Benke koji je ostao na klupi.

U posljednjoj minuti prvog dijela Sloboda je imala šansu da povede, ali Sarić i Ahmetović nisu uspjeli pogoditi mrežu Plakala.

U drugom poluvremenu Sarajevo je bilo dominantnije mada utakmica nije izgledala mnogo zanimljivije u odnosu na prvo poluvrijeme.

Najveću priliku imao je Velkoski u 71. minut nakon jedne poprilično neobične situacije. Igrači Slobode su izbacili loptu sa terena zbog povrede Zebe, a nakon što su je igrači Sarajeva vratili u teren golman Pirić nije očekivao da će protivnici pokušati oduzeti loptu što su učinili. Ipak, Velkoski nije pogodio.

Jedini gol na utakmici postigao je Amer Bekić u 80. minuti nakon asistencije Almira Bekića. Amer nije slavio pogodak pošto je u svojoj karijeri nastupao za Slobodu kao i asistent pogotka Almir Bekić.

Ostatak utakmice prošao je u pritisku Slobode i u defanzivi Sarajeva koje je uspjelo sačuvati prednost i upisati tri vrlo važna pogotka iako je Kostić u 93. minuti promašio stopostotnu priliku za goste. Ovo je prva velika pobjeda Miodraga Ješića na klupi Sarajeva.

Rezultati 14. kola Premijer lige:

Široki Brijeg – Drina 5:1, Travnik – Olimpic 2:1, Čelik – Velež 1:0, Zrinjski – Mladost DK 4:0, Borac – Radnik 0:1, Sarajevo – Sloboda 1:0, Rudar Prijedor – Željezničar 1:0, Slavija – Vitez 0:1.

Tabela:

  1. Zrinjski 30
  2. Široki Brijeg 28
  3. Sloboda 28
  4. Radnik 28
  5. Sarajevo 25
  6. Čelik 22
  7. Željezničar 20
  8. Slavija 20
  9. Mladost 19
  10. Vitez 19
  1. Olimpic 16
  2. Travnik 16
  3. Rudar 15
  4. Borac 12
  5. Velež 7
  6. Drina 6