Evropska liga
246

Analiza / Široki je protiv Ordabasyja pokazao prelijepu igru koju rijetko viđamo na bh. terenima

Piše: Omar Tipura
Široki Brijeg je pobjedom nad kazahstanskim Ordabasyjem (2:0) stigao na korak do plasmana u 2. pretkolo Evropske lige gdje ga čeka škotski velikan Aberdeen. Osvajač Kupa Bosne i Hercegovine je sinoć pokazao da, ukoliko se u Kazahstanu ne desi malo čudo, ni škotski predstavnik neće imati lijepu noć na Pecari.

U intervjuu za Klix.ba trener Širokog Goran Sablić je kazao kako voli da njegov tim igra fleksibilno, da kotroliše stvari na terenu, ali je posebno naglasio kako želi svoje igrače podstaknuti na razumijevanje igre.

Utakmicom protiv Željezničara u pripremnom dijelu sezone, što je zapravo i jedina utakmica za Široki tokom priprema za meč protiv Ordabasjya, Široki je upravo demonstrirao sve ono što Sablić govori. A protiv Ordabasyja je sve to samo potvrdio.

Nije Širokobriježanima smetalo to što su odigrali samo jedan pripremni meč, tačnije jedno poluvrijeme u najboljem sastavu, niti što je Ordabasy već u takmičarskoj formi i što je odigrao 19 utakmica u prvenstvu u tekućoj sezoni, što je treći u sve jačem i jačem kazahstanskom prvenstvu. Tim sa Pecare je prelijepom igrom sasvim zasluženo slavio, a da je rezultat bio još ubjedljiviji, ne bi bilo nezasluženo.

Na videu smo prikazali neke od osnovnih postulata Sablićeve igre, a ona se ponajviše ogleda u stvaranju viška na bokovima, brojnim utrčavanjima bekova i veznjaka te povremenim spuštanjem napadača tokom građenja lopte.

Sablić je također od svojih štopera i golmana Bilobrka izvukao najbolje te, možemo reći, njihovu igru unaprijedio time što su svi mnogo smireniji na lopti i teže iznošenju lopte kroz kratke pasove.

Pored igre koju prikazuje, Široki se može pohvaliti i činjenicom da koristi mnogo mladih igrača. U prvoj postavi startali su mladi reprezentativci BiH Luka Menalo (20) i Stjepan Lončar (20), kao i mladi Dejan Čabraja (23) i Stipo Marković (23).

Kada na sve to dodamo i evidentni pogodak sa pojačanjima u vidu Josipa Ćorića (29) i Luke Begonje (25) iz zagrebačke Lokomotive (obojica bili starteri protiv Ordabasyja) te veznjaka iz Splita Luke Grubišića (19), onda nije teško pretpostaviti kako bi Široki u ovoj sezoni mogao jurišati na velike stvari. Barem otvaranje sezone ukazuje na to...